background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, May 31, 2011

~ :: maGiCaL HeRbS of TroPicAL RainForesT in MaLaYsiA : tongkat ali and kacip fatimah :~

tongkat ali
kacip fatimah
tongkat ali
kacip fatimah plant

dear all my students..these are the pictures of tongkat ali & kacip fatimah that i promised u..
look at it properly kacip fatimah not makcik fatimah ,ok?
please dont repeat the same mistake..:)















~ :: HiStoRicAL PlAcEs In MAlAccA ::~

(a )

   ( b )

( C )
( d )
( e )
( f )
( g )
hi,my dearest students..so,these are the pictures of a few historical places in Malacca for your holiday homework..:)
as what i have explained in class on last friday..you may answer my questions through comments corner,ok:)
just give the names and when we meet again in class..i will explain to all of you about the history behind the scene..:)
alright..enjoy searching and guessing:)

regards,
your lovely pn IMI

Monday, May 30, 2011

~ ::2nd Batch Manis2Madu Lucky Follower :: ~

mmg tengah kemaruk ngan giveway,eheheh!!
next








2nd Batch Manis2Madu Lucky Follower

 dengAn hArapan dapatla menang hadiah yg comeyyy tu..:)

 

 kepada penganjur..

http://taufikmaria.blogspot.com/2011/05/2nd-batch-manis2madu-luckys-follower.html

jangan lupa pilih saya,ye..eheheheh!!!!

    saya nak tag

ina

 

Wednesday, May 25, 2011

~ :: WaReHouSe SaLeS agAin :: ~

26May – 5June 2011
M&B Children Warehouse Sale
Products Offered
Baby Stroller
Baby Walker
Battery Operated Car
Car Seat
Bicycle
Children Slide
Baby Carry
Play Pen
Baby Gate
Tricycle
Tolocar
Rocking Chair

Time : 10am – 8pm

Location (Tel 603 6252 9199)
M&B Marketing Sdn Bhd
Level 4
Brem Mall
22&23 Jalan Jambu Mawar
Off Jalan Kepong
Kepong







26-30 May 2011

ToysRus Star Members’ Clearance Sale

Up to 50% Off


Brands Offered
Bruin
Silver Cross
Hello KItty
Disney
Bob the Builder
Toy Story
Ben 10
FAst Lane
Fisher Price
Thomas & Friends
Rubiks
and more

Time: 10am to 10pm

Location
Lot G117 Ground Floor
Centro Klang Mall











28-29 May 2011

Mothercare Carnival 2011

Up to 50% Off


M Carnival on 28 May
11am : Clowning Around
2pm : Puppet Show
230pm : Mothercare little fashionistas performance
330pm  : Age to send child to school
400pm : Comedy Magic Show
500pm : Adjourn
and more

Products Offered
Spring Summer Clothing – 20% Off
Nappy Cream – 50% Off
Mothercare Micro Steriliser Pod – 50% Off
Avent Single Electric Breast Pump – 50% Off
First Years Swing Tray Booster – 30% Off
Mothercare High Chair – 50% Off
Deluxe Gliding Crib – 50% Off
Mothercare Whizzi Stroller – 50% Off
Ferrari Stroller – 40% Off
Graco Logical Metro Carseat – 50% Off
Halford Premier Zeus Carseat – 30% Off
and much more


Location
Mothercare
LC 204-205 Level2
Suria KLCC

Sunday, May 22, 2011

~ :: SqUeEze ThE PuG : CHANEL GIVEAWAY :: ~


this is a GREAT giveaway
started 2 dream that i'm gonna b d winner,LOL!!!!


anybody would like 2 check on d details
pls go n visit

Saturday, May 21, 2011

~~RE-GIVEAWAY NANA~~

nk menang t-shirt ni?
jom pakat2 join

~~RE-GIVEAWAY NANA~~



emmm..utk suggestion hdiah tu..maybe nana bleh bg voucher MPH @ Popular..best gakkn?

tag
anneazis

Thursday, May 19, 2011

video



QuE 's very 1st giggle...suka!suka!
enjoy frensss...
it's so lovely 2 hear him giggles...suci n srnok je bnyi..no prejudice..SUKAAAAAAAAAA!!!!!!

Sunday, May 15, 2011

~ :: AnAk aNaK kiTa ~ ::

dh lama aku xpost ape2..asyik mama dorg je,ehehe!hri ni nk share skitlaaa...

Kalau Anak dibesarkan Dengan Celaan
maka Ia belajar Memaki
Kalau Anak dibesarkan Dengan Permusuhan
 maka ia belajar Berkelahi
Kalau Anak dibesarkan Dengan Cemohan
maka ia belajar Rendah Diri
Kalau Anak dibesarkan Dengan Penghinaan
 maka ia belajar Menyesali Diri
Kalau Anak dibesarkan Dengan Toleransi
maka ia belajar Menahan Diri
Kalau Anak dibesarkan Dengan Dorongan
maka ia belajar Percaya diri Kalau Anak dibesarkan Dengan Pujian
maka ia belajar Menghargai Kalau Anak dibesarkan Dengan Sebaik-baik Perlakuan,
 maka ia belajar Keadilan Kalau Anak dibesarkan Dengan Rasa Aman,
maka ia belajar Menauh Kepercayaan Kalau Anak dibesarkan Dengan Dukungan,
maka ia belajar Menyenangi dirinya Kalau Anak dibesarkan Dengan Kasih Sayang & Persahabatan,
maka ia belajar Menemukan Cinta dalam Kehidupannya

Saturday, May 14, 2011

~ :: ApE nIe......CuBa TeKa.... ::~


ni homemade...by our beloved home chef..QA's PaPa aka mmejo..
rsanya mmg sedap..tp msti korg sush nk teka drpda rupanya..but no harm guessing ..:)


last thursday..blk dr tuition..smpi rmh dlm dkat kul 7..i was so starving..n my hubby  bg mkanan n said "trylaaa..msti mama suka ..eechaa pn suka :)

glitter-graphics.com

Giveaway MACARON : by Imaan09 & Cik Ims




***
Tempahan macaron di buka dengan rasminya.
Jadi kepada sesiapa yang berminat, bolehlah membuat tempahan. Berikut adalah kriteria2 macaron hasil tangan Cik Ims.

  • Harga macaron Cik Ims ialah RM1.70 untuk sepasang macaron.
  • Kuantiti minimum yang boleh di tempah adalah sebanyak 10 pasang macaron.
  • Perisa macaron Cik Ims yang ada setakat ini adalah coklat ganache, raspberry ganache, mint ganache, & peanut butter.
  • Cara penghantaran macaron. Terpulang kepada pelanggan. Cik Ims tinggal kat Sg.Chua Kajang. Kalau ada sapa2 tinggal dekat2 sini, bolehla Cik Ims direct bagi fresh macaron. Tapi bagi yang tinggal jauh, bolehla Cik Ims poskan macaron tu. Dan dijamin 90% macaron tidak akan hancur dalam proses pengeposan. 
Jadi kepada yang berminat atau ada sebarang persoalan, bolehlah menghubungi Cik Ims
0149502700 @ email di faznyzah_12@yahoo.com

***
 
 
Dear cik ims ....
sgt teringin nk rsa macaron baked by cik ims...dpt rsakan yg macaron cik ims lbh uuummmpphhh dripd harrods'....ehehe!!
jgn lupa ye plih sy sbg pemenang..akn sy WARWARkn keistimewaan macaron cik ims ke seluruh alam..LOL!!!~smngat waja ni,ehehe!!!

glitter-graphics.com

"Giveaway by Lulu-Pages and Dyahaha's Little Cottage"



 jom join giveawy ni

go to

i'm tagging
roza zakariah
&
cikpia

Wednesday, May 11, 2011

~ :: GrEaT OfFeR : BoToL suSU BPa FrEe TuPPeRwaRe (last day 14th May 2011)



bleh order skg ye,kwn2...tggal 3hri je lg offer ni

Precious Baby Collection
-one touch Canister Mall small with prints 1 (2L )
-baby bottle 2 (8oz)
-baby bottle cap &  collar 2
-new tri-flow teat 2
-gift box

RM 89.30

RM 80.90

Tuesday, May 10, 2011

~ :: MoM n BaBY ExPo 2011 :: ~



lasr weekend pg cnila..smpi 2 hri brturut2 pg..obses?xlaaa....
kbetulan ada kiriman kwn2 yg xsmpt dibeli on 1st day..so kitorg pg lg on d 2nd day :)



dynas was there..giving some tips on BF n kids diet :)

brg2 yg diorder oleh kwn2..
fabolous mom's .....  sgt worth it....akhirnya dpt jgk yg diidam2kn..dgn 50% disc lg..:)


alhmdulillah...trkebetulan msih lg kt c2 msa dorg bt lucky draw..so dptla 2 bijik Food Flask from TherMos ni :)

~ :: it's us :: ~

Friday, May 6, 2011

~ :: My BF DiArY :: ~

Susu ibu itu anugerah Tuhan...xternilai hrganya..n of course xbleh di beli dimana2..
Aware  dgn kelebihan n keistimewaan susu ibu..aku mmg breastfeed kedua2 zuriatku...Cuma eechaa @ kakak agak kurang bernasib baik sbb parents aku jga dia di alor star.wpn tiap bulan aku rajin bwk blik stok susu tp production akhrnya merudum sbb xdpt stimulation dr baby..jd eechaa Cuma dpt smpi 6bln..:(

Blajar dr kesilapan,aku berusha sedaya upaya utk exclusively BFing Que..alhmdulillah stakat ni still maintain..:)

Cabaran nya sgt mcm2..mula2 aku guna pureen electric pump..rsa mcm ok sgt sbb lbh efficient dr yg guna msa eecha dulu..OK Baby manual.
Untuk kaum ibu yg financialnya xsekembang mana..ini ajela yg aku could afford.so skg dh hmpir 4 bln guna pureen electric ni.

Tp agak renyah sbb guna guna battry @ adapter..malas nk cri2 plug kt skolah,aku beli rechargable battry..
Hasilnya agk lumayan jgkla..dptla pump dlm 12oz-24oz shari..brgantung kpda pemakananla..
Mslahnya aku ni kdg2 kelam kabut skit..prnh 2,3 kali trlupa charge battryla @ lgsg trlupa bwk battry..so susah skit..bila xde battry..mmg kena pump manually pkai tgn..so stok hri tu akn sgt krg..:(

Jd,for back up solution aku beli manual pureen..ya,Rabbi..dugaannyala..melecet tgn aku dibuatnya..mgkin getah pump ni xsesuai ngan aku....atau aku xgunakan dgn teknik yg betulL


Dlam hati dh mula berkira2 nk cari manual pump dr other trusted brand..teringin nk pkai yg mahal skit..tp spt biasa..financial constrain...
Itula rzki anak2 ni kdg2 dtg xkita duga..dlm bntuk yg brbeza2...tiba2 ada kwn yg offer nk pinjamkan AVENT Manual breast pump..aku mtk nk beli sbb prelovedkn..dptla murah skit tp ktanya sayang plak nk jual..:)


bleh dapat byk ni dlm msa 10 minit mengepam,alhamdulillah:)

Dr hri mula guna pump ni..hti sntiasa riangJ..stok pn dh brtambah2...alhamdulillah..:)
Trima kasih byk2 Pn Nurul Aini ...smoga mencurah2 la pahala yg ko dpt..mcm mencurah2nya susu aku ni tiap kali guna pump ko ni,eheheh!!!
Hanya Allah yg mampu membalas  budi baik ko..and am so blessed 2 have u in my life..:)

Thursday, May 5, 2011

~ ::2011 ..TaHuN Yang ProDuKtiF..:: ~

...sbnrnya sgt excited thn ni..ikut calendar Cina..thn ni thn arnab..mgkn kecomelannya ada kaitan dgn kecomelan BABIES...selain drpd dri sdri yg dh slmat melahirkan,alhamdulillah..rmai kwn2 yg turut melahirkn & bakal melahirkan..pling best trutama kwn2 yg dh brtahun menantikan kehadiran permata hati..pn turut menyambut insan bru dlm family:)





my own blessed lucky baby
 QAISZER AERILSYAH BIN MOHD RAMZUL IKHSAN
DOB 110111
TOB 5.45 pm
WOB 3.16 kg


skg dh pn almost 4 months..still fully n xclusively BF..alhamdulillah..:)

So,teringin nk share experience dgn kwn2 semua..kn ke sharing is caring..:)

Actually ada byk tips n crita yg boleh dikongsi klau kita ckp psal pregnancy,giving birth & confinement periodkn ...tp yg PALING RASA NK SHARE ~psal JAUNDICE ni mmg nk sgt2 share trutamanya dgn bkal2 ibu yg tgh sgt sarat n akan melahirkan bila2 msa dr skrg..talking about jaundice...mmg kena byk sbr bila handle pnyakit jaundice ni..kita xbleh trlampau risau sbb kita pn dlm pntang(which i myself cudnt help it)...tp concern tu mmg perlu sbb hal ni xbleh diambk trlalu remeh @ trlalu berat.

Sbnrnya mcm dh agak kalis dgn kerisauan tu sbb dh went thru bnda ni 2x.
yg pling truk msa eechaa,so aku byk blajar drpd c2.alhmdulillah bila turn que,aku bleh handle dgn lbh tnang..:)

eechaa dulu brulang alik bt birillubin test smpi umr dia 21 hri.aku pnya risau xyah critela sbb 1st childkn,xde xperience...umi pn xtau ape2 sbb dulu2 case2 mcm ni xserious.

Apa sbnarnya jaundice & apa itu birilubin index?bleh check kt cni - http://www.earlyplanet.com/jaundice.htm


Aku  tnya smua org ape ptut aku bt.mcm2 aku cuba.
blood type aku plak 'O' so bila doc bgtau yg prolongue jaundice mmg common utk  blood type 'O',aku pasrah jela..:(

tp aku still ikhtiarla tnya sna cni..kcian tgk baby kena cucuk sna cni hri2 nk ambik drh.siap aku nangis lg msa eecha kena admit,dia kena mlm kedua dia blk rmh dgn aku.

eechaa msa umur 3 hri..bru lps kluar ward,..admitted 1 mlm psal jaundice..

msa tu hubby col my FIL,dia suh cri susu kmbing @ beli ubt kt clinic homeopathy.pda msa sma kwn aku suh pg tabib cina mtk bunga ape tah aku xigt nmanya,@ bleh guna serbuk mutiara.dlm duk brkira2 ape yg nk dibeli aku smpt tnya doc,niatnya nk tau yg mana d best.alih2 doc kta,dont ever try any of those.dia kta org2 kita mmg byk petua psl ni tp dia nshtkn aku jgn cuba klau bnda2 utk dimkn..sbb ank kta kcik lg..kta xbleh jgka capability hati dia utk buang ape2 yg memudaratkn utk tbuh bdn dia.lgpn dh byk case sblm2 ni,bila parents bg mkn bnda2 mcm tu,ada baby yg muntah brdarah,mkin tggi kuningnya & worst comes 2 worst smpai kena sawan,nauzubillah...

then,ada jgk kwn suh mandikn eechaa ngan mcm2 daun.yg aku mmpu dpt Cuma daun kucai n taugeh.yg plg common mstila xtvt jemur mnjemurkn.so,2 bnda tu je yg aku brani bt sbb mlibtkn luaran je.n utk aku plak,aku lgsg xmkn ubt @jamu ape2.lauk2 yg aku mkn pn lgsg xde bnda pns mcm lada htm,kunyit,halia,bwg putih.yg ni smua aku bt as per doc’s n nurses’ adv.
Tp despite of all efforts taken,kuning eechaa still very slow in progress.frust n risau.aku stopped doing smua tu.then ada sorg nurse suggested suapkn eecha anggur hijau yg manis .since aku BF dia so aku hncurkn buah tu,ambik air dia skit titik kt mulut eechaala..byk hri jgk bg dia,n guess wut?progress still slow.
Smpila hri ke 21,akhrnya doc kta dh xpyh bt blood test.birilubin index eechaa dh xmbimbgkn bila dpdnkn dgn umr dia...alhmdulillah...lega dh xpyh g clinic..tp for sure dia blum fully recovered.
1 je yg aku trus bt,BF dia sbyk mgkn.
Ape yg aku dh tried msa eechaa bt aku sgt serik n learnt my lesson.so bile peknenkn que aku dh survey siap2 psl jaundice ni.msa tula aku jmpa  1 medical journal kt net psl smua petua2 org kita utk sembuhkn jaundice.
Antra yg aku dpt tau, amalan mnjemur,& memandikn baby dgn mcm2 daun sbnrnya lgsg  xmbantu sbliknya akn mengubah wrna kulit baby jdi gelap..:(....jdnya kita nmpk mcm kuning tu dh krg tp sbnrnya wrna kulit ank kita yg mkin gelap.
Sgala ubt2n tradisional xdpt dibuktikn kbrkesanan scara saintifik sbaliknya trbukti mgganggu sistem buah pggang,nauzubillah.
Cuma 1 yg mmg trbukti berkesan dr segi scientific ialah BF.
Akui dh cuba pd que..alhmdulillah..dr hri prtama index dia trn smpi hari  ke10..dh kira ok..hri ke13 dh alhmdulillah xperlu risau lg.kli ni aku lgsg xbt yg aku pnh bt pd eechaa.aku Cuma BF que skerap yg aku mmpu..kdg2 ½ jam skali.mlm plak dia tido smbil neneng.mmg xdapekla nk crita psl nipples sore..tp aku hadap je.smpi kali ni k’imi aku xexperience breast engorgemnt...alhmdulillah..

So,aku  doakn ibu2 yg bru lepas bersalin dpt tlong ank recover dr jaundice ni dgn cra yg betul & tidak memudaratkn...insyaAllah..doa ibu yg pling mujarab.aku crtakn xperience aku ni utk ibu2 lain turut jdkn pnduan..:)semoga xdela smpai kene tukar darah,aminnnn...:)  

~ :: BaIk baIk SaYanG ::~





suka sangat2 lagu ni...bila dgr je am so touched,...lyric n melody yg sgt dekat di hati...
.jom sama2 tenangkn hati jap...