background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, January 31, 2012

~:: What Is So good AboUT Bitter GuArD @ PeRia ::~


assalamualaikum,ollssss...malam ni again saya bercita2 nk tido awal,ngehehe!!!skang dh dekat pukul11 tak tido2 lg..just nk sembang2 sikit pasal hri ni..hari yg super duper bz..smpai xsempat nk jenguk cafe pun,...nasib baik mcm biasa bawak bekalkn..makan cepat2 sebab ada back 2 back classes..rushing submit few things lagi..uhuhuhu!!!mmg kalut..

ape pun,still nk share sikit pasal khasiat peria..sayur yang saya makan dgn daging black pepper time lunch tadi..yg ni saya masak sari,kihkihkih!!sbb malam tadi as usual mr husband balik lambat..dia masuk keje kul 4 ptg..mmg kbanyakan hari mcm tula..so anak2 pegi nursery kejap je,pg tghari blk ptang lepas saya habis tuition,...lepas maghrib lepas semua dh mandi baru saya masak..masak extra bolehla bawak bekal..



yang lucunya punya kalut hri ni smpai xsempat nk reheat sblm makan,..nasib baik perut xmasuk angin..:))

ok,jom tambah pengetahuan pasal peria katak ni,ye:)



Peria katak atau nama botaninya momordica charantia

 dan tergolong dalam keluarga ucurbitaceae. 

Peria katak rendah kalori tetapi padat dengan zat yang berharga. Ia merupakan sumber terbaik vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asid folik, zink, fosforus, mangan dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Peria katak juga kaya dengan besi, mengandungi beta karotena dua kali ganda daripada brokoli, kalsium dua kali ganda daripada bayam dan kalium dua kali ganda daripada pisang.


Sayur ini juga turut mengandungi juzuk fito untuk yang disahkan mengandungi kesan hipoglisemik yang dikenali sebagai charantin. Selain itu, ia turut mengandungi sebatian seperti insulin yang dikenali sebagai polypeptide P yang dicadangkan sebagai pangganti insulin bagi sesetengah pesakit diabetes.

Kandungan beta karotena dan bahan lain yang terdapat dalam peria katak turut menjadikan ia sebagai buah yang mampu mengurangkan masalah mata dan memperbaiki penglihatan. Jus pahit ini dikatakan boleh diminum bagi membantu membina sisitem imun dan mengingkatkan pertahanan tubuh untuk menentang penyakit.Selama beberapa tahun, saintis telah mengesahkan kebanyakan pengamal perubatan tradisional telah menggunakan sayur pahit ini sebagai bahan penting dalam sistem perubatan herba, malah boleh dikatakan kapsul dan tinktur peria digunakan untuk merawat masalah penyakit diabetes, virus, kolesterol tinggi dan psoriasis.











okla,u ollsss...saya dah mengantuk la,ngeheheh!!!

barang2 anak nk ke nursery dh siap,tinggal nak

 sumbat dlm beg je lagi,..:))..









bolehla saya tido lena malam ni..insyaAllah....till

 then..gudnite..sleep tight :)) oyaasuminasaiiii..:))

Monday, January 30, 2012

~:: LunCh Box MicRowaVe safE bY tupperwArE::~




assalamualaikum,ollsss...dah lunch?saya...alhamdulillah,selamat dah..kenyang..hari ni macam kebnyakan masa makan bekalanla..ermmm....tak berapa nak lalu makan lauk kt cafe..hari2 lauknya hampir sama...bekal dari rumah walaupun simple tapi sedappp je,ngeheheh!!!tambah2 klau mr husband yang masakkan,kn:))

okla,yang nak ceritanya psal lunch box ni..it's again a tupperware productla..my bff since raya last year...sangat useful utk nature lovers,ye..tak perlu kita pkai containers yg non-biodegarable...plus yang ini bole reheat dalam microwave...:)) BPA FREEEEEE!!!!!
this set comes with a pouch & a pair of fork & spoon..mmg sangat senang..


so,klau interested nak order..can always email me @ miesz82@yahoo.com or sms @ 0132007409 :)

Sunday, January 29, 2012

~:: A hEcTiC WeeKeNd ::~









assalamualaikum,ollsss...mesti semua duk syok layan AJLkn ? saya pn samala ni..terbang ke mana azam saya nk tido awal mlm ni..sambil2 tu nk jgk citer kepenatan semalam yang masih trasa sampai hari ni :(
yang sebenarnya dari khamis tu lagi  kids & us berkampung ngan in laws kt putrajaya..jumaat tu pegi PD...pegi kenal2 tempat baru adik ipar saya just posted to be a teacher kt one of primary school kt situ..smpai sna dh lewat tghari..after had lunch we olls pegi teluk kemang jap..dapatla eechaa berseronok main ombak jap..takde ambik gambor coz i was too handful mlayan my 2 lil ones ni..
then esoknya we olls ke UPNM plak utk raikan adik ipar yg akhirnya ditauliahkan as a captain  dlm TLDM,alhamdulillah...actually my in laws mmg agak ramai coz my husband is the eldest in his 12 siblings,ngeheeh!!so adik2nya are into diff variety of undertakings...bila 1 after another graduated...of course everybody in d family feels proud dan sangat bersyukur..saya plak has been witnessing their journey of success pun tumpang bangga..apatah lagi bila diingat2kn back then during their schooling time & msa dorg mula2 started their path to their better future :)and finally they are here..:))
yg baru dapat posting tu dull sama2 further studies kt UM,sma mcm my husband & I,cuma we were in diff fac la lepas grad plak xdapat keje yg sepadan dgn qualification akhirnya dapat rezeki buat KPLI:)yg dh jd navy captain tu plak..pernah 1 ketika complained kt my husband yg dia dah sangat2 xlarat nk carry the burden of being an engineering student & at the same time kena commit ngan training as an army..memang kesian tgk dia time tu..so tired,exhausted & stressed out :( tapi alhamdulillah he finally made it..msa tu kelakar jugak teringatkan mcmna my husband dengan gigihnya tried to persuade him not to give up..yela,bkn senang jgk nk dpt peluang yg baik utk disia2kn..still jgk sy igt mcmna beria my husband tlg adik dia tu apply for the particular course kt UPNM yg baru je bukak msa tu..:))msa tu ktorng mmg rajin jgk berulang pg mlawat dia kt sna wpn saya msa tu bt 2 keje,mengajar & partime kt maxis call centre..moral supportla katakn..msa tu blm khwin pn lg..kihkihkih!!!bila dh ada anak dh xbrpeluang nk slalu law at dia..dia pn dh trsangat bz dgn courses after courses..
okla..dh mula melalut2 pnjang2 plakkn..moral of the story yg saya nk share...IF THERE'S A WILL..THERE MUST BE A WAY..yg penting don't ever2 give up before u try :))coming soon this October plak adik ipar yang tgh buat nursing dip kt UH pn akan grad..insyaAllah..pun ada memory jgk ni sbb  sya still igt msa my husband pg beli form kt UH utk buat nursing..kebetulan msa kitorg final year kt UM msa tu ada ambik elective course kt medical faculty so that's how we happened to know bout the nursing course offered kt UH ni..senangla sikit nk ulang alik update the application..hrrmmmmm...how time flieskn...

okla,lepas settle kt UPNM..we ollss pegi plak jumpe special guest kt mutiara damnsara..kesian plak guest ni dtg dari jauh tapi we olls sempat jumpa sekejap je ...bawak dia lepak2 kt burger king mutiara dmnsara je..segan nak ajak lepak rumah yg dh mcm  tongkang pecah tu..
ape2pun,layankan jela gambor2 my 2 lil ones pda hari kejadian...till my fingers meet the keyboard again..:)) gudnite,sleep tight peops :))

















then,sebelah malamnya plak my husband ada hockey games ngan ex-schoolmates kt stadium putra bukit jalil :)


~:: My Lil GorGeouS'S feberet nUrsery RhyMe ::~

video


assalamualsikum olls...

hri ni last cuti CNY... so lepak je kt rumah..after few days of outing..banyak yang nak dibereskan kt rumah ni..esok dh nak start keje balikkan..sbelum a little bit long wkend again next week..okla,next week mcm as planned earlier,hrp2 takkan perlu postpone lagi party utk my lil cutie Que..insyaAllah..

apepun,hari ni takla rilex sangat..doing all the laundries yg dh berbukit-bukau,..pack barang anak2 nak ke nursery nanti.& as my routine..iron baju for the whole week.


dalam duk bz2 tu akhirnya berjaya mengcompletekan school task :) alhamdulillah..:) and sempat jugak captured this candid video kat atas tukan..layankan jela,eh..:)

semoga terhibur :)

Saturday, January 28, 2012

~:: QuE's BiRThDay PartY ** The PostPoneMent ** ::~


assalmualakum,olls..weekend ni u oll bust ape?sy pagi2 tadi agak bz double checking guest lists utk bday party que which was priorly scheduled 2 b tomorrow tp mcm yang sy bgtau sblm ni,..trpksa postpone sbb tiba2 je ada adhoc prog..xpela..insyaAllah akan di carry forward ke cuti thaipusam nti..insyaAllah..harap2 kali ni xperlu postpone lg…so..yg duk bz check guest list ni sbb nk kena bgtau la psal postponement tu..risau jgk ada yg trcicir..kang ada yg dtg esok,haru dibuatnya..:(


nasib baik cake blm tempah lg..actually msa started inviting hari tu pun blm finalized nk order cake yg mcmna..msa eechaa's 1st bday dulu order jelly cake since msa tu dia sndiri sangat suka makan jelly 


nila gambor cakenya..



cake ni tempah kt Q jelly @ ikano...:)

okla,nti kita update party Que bila dh settle,insyaAllah :)
hope everything will go smoothly :)amiinnn...


Thursday, January 26, 2012

~:: WhiCh 1 Is YouRS?? ::~







assalamualaikum olls...malam ni tgh riuh-rendah ngan in laws.. sambil2 saya siapkan question paper..sempat lagi sy tergelak2 tgk kengkawan kt FB duk pakat pos gambar sleeping position ni..so,how bout u olls..yg mana satu describes urs best???

saya punya???takde kt cni..sbb anak saya dah dua,AHAHAHAHH!!!!..so bolehla bayangkan kekecohan kt atas katil tukn?....yang penting alhamdulillah kami masih bahagia..chewaaaahhhh!!!dan insyaAllah akan terus bahagia..amiinnn..:)

~:: cUti2 & MaSak2 ::~





asslamualaikum,kengkawan olls..
hari ni & semalam dh rmai agaknya yang mula bkerja...saya belum lg..cuti seminggu..tapi byk jgk keje nk dibuat..ibarat bkerja dari rumah plak,ye..tuition classes pn akan resume balik esok..macam xpuas je cutikn..niat dihati sbelum cuti ti mcm2 nak buat ngan anak2..apekan daya ...time flies terribly fast :(

sepanjang cuti ni sempat masak yang simple2 je utk anak2..tu gambar2 kat atas tu antaranyala..pagi ni utk brekfes masakkn omelette je..xpayahla ambik gambor kot:(..lunch semlam masakkn ikan stim utk anak2..pun segan nk tnjuk gambor sebab bukan cantik pn,eheheheh!!!tapi eechaa kata sedap & dia sangat berselera makan...alhamdulillah..tula yg penting..:)que xpayah ceritalakan..ngap ape aje :)
dinner plak mmg hmpir tiap hari kt luar..temankan papa dorg dinner kt area ofis dia kt TTDI.

okla..hari ni dapur mmg takkan berasap utk sehari&semalam insyaAllah..kami nk jenjalan..insyaAllah...

till my fingers meet the keyboard again..take a gud care of yourselves...

Wednesday, January 25, 2012

~:: MY 2 Lil FaiRies In AcTioN ::~

video



video
inila jadinya kt budak2 berdua ni bila mama over terasyik dia pnya missed episode of VanIlla CokLat ...ngeeeeee,....




~:: BaBY CaRRiERs ::~



this entry is specially conveyed to all parents out there, 

i believe that each & evry1 of us would want always the best for our childrenkn..but i think there's 1 thing yg kita semua kna bear in mind....YANG PALING MAHAL ATAU MAHAL TAK SEMESTINYA YANG TERBAIK ....

just nk share 1 contoh kt sini...so lepas2 ni bolehla pita semua jadikn panduan ye,kengkawan :)



These are crotch danglers. They are NOT good for your baby's hips or spine.

The baby Bjorn carrier and the Snugli both have tiny middles for baby to balance on.


The next carriers are fine for you little ones. The feature knee to knee support perfect for baby's hips and spine.










~:: KiDnEy StOne Or PenyaKit BatU kaRanG::~


assalamualaikum olls..

saya agak berdukacita since last nite coz tiba2 je dapat berita xbrapa menyenangkn from my very gud fren ..:(

critanya,this CNY holiday dia went back 2 her hometown tp tiba2 msa kt sna she said that she found herself in a very severe pain..kejap2 kt bhgian blkag badan,kejap2 mcm kt perut...then she paid a visit kt 1 GH la..dkt ngan kg dia..then the doc gave her an injection utk hilangkn sakit dia kot..she was ok for overnight then next morning the pain came back even worse ..:(

she decided to go to a private clinic then only she was diagnosed to be suffering from penyakit batu karang ni..
as a close fren of course saya pun risau ngan condition dia ..sya bt research skitla on this kidney stone prob..harap2 bolehla bantu dia here & there..insyaAllah ..:))

doa saya smoga dia akan sembuh mcm biasa..& we can have fun as usual..

Penyakit Batu Karang

Masalah dan Solusi Penyakit Batu Karang

Pengenalan : Batu Karang dalam Ginjal (Buah Pinggang)

Apa dia Batu karang dalam Ginjal? 

Batu yang terdapat dalam ginjal atau lebih dikenali dengan "Buah Pinggang" terjadi dari tumbuhan kristal halus dari beberapa jenis kimia. Kimia yang paling lumrah adalah kalsium oxalat, kalsium pospat dan yang kurang dikenali ialah asid uric, cystine dan magnesiam pospat ammonia.

Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh jadi sebesar bola golf. Kebanyakkan batu tumbuh membesar dalam ginjal, kemudian bergerak ke bawah ke dalam saluran kencing dimana ianya menjadi bertambah besar.

Kesulitan akan timbul apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan ganguan kepada perjalanan aliran air kencing. Ini boleh membawa kepada penyakit dimana kuman-kuman akan merebak. Gangguan dan/ atau perebakan kuman itu akan mengakibatkan kerosakan ginjal, jika tidak diubati segera. 

Adakah batu dalam ginjal penyakit biasa ? 

Kejadian batu dalam ginjal ini adalah masalah biasa dalam saluran kencing. Adalah dianggarkan bahawa satu hingga lima peratus dari jumlah penduduk akan mengalami kejadian batu dalam ginjal ini pada sesuatu ketika dalam hidupnya.

Sesetengah orang mengalami kejadian batu karang hanya sekali, kemudian pulih dan tidak berulang lagi. Dalam kebanyakkan kes batu dalam ginjal adalah penyakit berpanjangan seumur hidup. Biasanya orang lelaki pertengahan umur lebih ramai yang mengidap penyakit ini dari kaum wanita.

Ada diantara penyakit batu karang ini disebabkan oleh zuriat keturunan. Jika terdapat sejarah kejadian penyakit ini di kalangan anda, mintalah nasihat daripada doktor anda. 


Apakah tanda-tandanya ? 

Batu dalam ginjal jarang-jarang menimbulkan masalah ketika ianya mula terjadi. Tetapi apabila batu-batu itu beralih atau bergerak di dalam ginjal atau di dalam saluran kencing, kesakitan yang amat sangat \akan dirasai dan pendarahan biasanya berlaku sehinggalah sesudah batu itu keluar.Dalam sesetengah kes, batu itu tersekat menyebabkan kesakitan dan membahayakan apabila kuman itu merebak. Bila ini berlaku, tanda-tanda seperti berikut akan dirasai iaitu pedih ketika buang air kecil, rasa loya dan air kencing berbau busuk. Ini memerlukan rawatan perubatan yang segera. 

Bagaimana batu dalam ginjal itu diubati ? 

Pengubatan penyakit ini berbeza mengikut keadaan seseuatu kes itu. Jika batu-batu ini dapat keluar dengan spontan maka pengubatannya ialah dengan mengelakkannya dari berlaku lagi. Dalam hal ini pesakit akan disuruh minum air dengan banyak, sebanyak 3 liter sehari. Cara ini akan dapat membersihkan ginjal. Makanan pesakit juga akan diubahsuai bagi mengurangkan bahan kimia yang terdapat dalam badan pesakit. Apabila batu itu keluar, pesakit hendaklah menyimpannya untuk dibuat kajian. Kajian ini perlu untuk para doktor bagi menentukan sebab musabab terjadinya batu tersebut dan boleh pula membantu dalam rancangan pengubatan bagi mengelakkan berulang lagi penyakit ini.


Pengubatan telah berjaya didapati untuk menghancurkan batu asid uric dan systine. Dalam kes-kes yang lebih serius, apabila batu itu terlalu besar untuk keluar sendiri dan memudaratkan pesakit, suatu pembedahan adalah perlu.

Adalah penting diingatkan bahawa penyakit ginjal ini memerlukan pengubatan sepanjang hayat. Jika ianya tersekat dan perebakan kuman berlaku, maka ginjal atau buah pinggang tidak akan berfungsi lagi.



What are kidney stones symptoms and signs?

While some kidney stones may not produce symptoms (known as "silent" stones), people who have kidney stones often report the sudden onset of excruciating, cramping pain in their low back and/or side, groin, or abdomen. Changes in body position do not relieve this pain. The abdominal, groin, and/or back pain typically waxes and wanes in severity, characteristic of colicky pain (the pain is sometimes referred to as renal colic). It may be so severe that it is often accompanied by nausea and vomiting. The pain has been described by many as the worst pain of their lives, even worse than the pain of childbirth or broken bones. Kidney stones also characteristically cause blood in the urine. If infection is present in the urinary tract along with the stones, there may befever and chills. Sometimes, symptoms such as difficulty urinating, urinary urgency, penile pain, or testicular pain may occur due to kidney stones.

How are kidney stones diagnosed?

The diagnosis of kidney stones is suspected when the typical pattern of symptoms is noted and when other possible causes of the abdominal or flank pain are excluded. Imaging tests are usually done to confirm the diagnosis. A helical CT scan without contrast material is the most common test to detect stones or obstruction within the urinary tract. Formerly, an intravenous pyelogram (IVP; an X-ray of the abdomen along with the administration of contrast dye into the bloodstream) was the test most commonly used to detect urinary tract stones, but this test has a greater risk of complications, takes longer, and involves higher radiation exposure than the non-contrasted helical CT scan. Helical CT scans have been shown to be a significantly more effective diagnostic tool than the IVP in the diagnosis of kidney or urinary tract stones.
In pregnant women or those who should avoid radiation exposure, an ultrasound examination may be done to help establish the diagnosis.

Tuesday, January 24, 2012

~:: CNy 2012 Us N The KiDS ::~


video


assalamualaikum,olls...

nothing much to be updated today..just nk share this one short act by our lil princess,..scene eechaa trying 2 persuade papa not to go to work,eheheheh!!!keciannnnn...:'(

ape boleh buatkn..papanya xcuti CNY ni..sayang jgk klau cuti..syg nk lepaskn gaji triplenya..
takpela..  insyaAllah papanya akan ambik cuti bln March nti ...:))

nasib baik mamanya cuti pnjang.. tapi yg pnting bukan cutinya..tp pengisian spnjang cutikn.. :))



video

then,above ni is just another candid video of my 2 lil fairies :))



anyway..enjoy ur holidays and since ramai akan heading back to KL today..  pleasssssseeee.....drive carefully :))

Saturday, January 21, 2012

~:: hyPPtv MoonLIght MoViEs NighT ::~



assalamualaikum bloggers semua  ..:)
mlm tadi lepas blik dr shop for grocs smpat tgk halfway of kungfu panda kt channel 103kn  .. :)
trus teringatkn last saturday kitorang went to moonlight movie organized by TM  ...it was a special event for UniFi & Streamyx subscribers...


BEST jgk..it took place kt Bukit Kiara Indoor Arena ... eechaa was so happy n enjoyed watching..Que plak asyik ngap tu ngap ni..till he eventually fell asleep...but overall it was a great event..harap2 klau ada lagi next year..dapat kami enjoy watching movies mcm ni lg..bwh sinaran rembulankn...landing on the ground lagi,ngeheheh!!!

okla,layankan je gambor2 we all kt sana ..:)




till we meet again...take care :))

Friday, January 20, 2012

~:: HaPPY DrAgOn CHinESe NEw YeAr ::~

hi,olls...
am looking forward for the whole week of CNY holidaysssss :))
lepas holidays ni of course byk bnda nak kena pulun..so harap sangat dapat spend these 9days of quality time ngan  my BELOVEDsssss...semoga yang dirancang akan jadi kenyataan..insyaAllah...ada byk agenda await...

apepun,wishing all my chinese besties, colleagues, ex-colleagues , neighbours , friends and students...







GONG XI FA CAI
MAY THE DRAGON YEAR SHOWER YOU WITH HAPPINESS, SUCCESS AND PROSPERITY




anyway, ada a few close friends yg saya sempat hadiahkan these fortune cookies gift sets...hope they like it coz i myself LOVE the cookies..sgt SEDAP ..especially almond pistachio tu...sape2 nk order utk bagi kt kengkawan atau bos ke..bos mesti favour you olls nanti,ngehehe!!!







okla,till my fingers meet the keyboard again...

please do exercise care on the roads..


safe journey ..:))

Wednesday, January 18, 2012

~ :: SuKA MenUNjUK- NunJUK ????? ::~

assalamualaikum semua..ni thought utk orang2 yang suka 

menunjuk=nunjuk,tau..kalau u olls x macam tu..jangan 

baca,eh..ngeheheh!!!jom sama2 ambik iktibar ..:))insyaAllah..



Ketahuilah sesusah-susah ANDA, ada orang jauh lebih susah


 daripada ANDA.


Sesenang-senang ANDA, ada orang yang lebih senang 


daripada ANDA.

Maka janganlah mudah meninggi diri, merasa bangga


 mahupun bersikap riak.
Elak merasa diri ANDA lebih hebat, lebih baik, lebih bagus 


dari orang lain.

Racun kepada ibadah adalah sikap riak.
Penggagal kepada sebuah kejayaan adalah perangai merasa 


diri lebih hebat.
ANDA sebagai manusia, pasti akan ada kekurangan dalam 


apa jua kelebihan.

Seseorang manusia pasti memerlukan manusia lain sebagai 


pelengkap kepada 

kekurangannya.


Tidak ada daripada kita yang sempurna, iaitu sempurna dari 


segala segi.
Ada kekurangan, ada kelebihan.

Sikap terbaik adalah bersederhana. Dalam berusaha pada 


tahap ekstreme untuk 

mengejar kejayaan, ANDA diam-diamkan pencapaian.

Orang yang suka menunjuk-nunjuk serta berlebih-lebihan 


adalah orang yang kurang ilmu.


Orang yang suka bersederhana, itulah orang berilmu.


Penggagal kepada kejayaan adalah sikap merasa bangga, 


terlalu bangga dengan 

pencapaian hebat sehingga ANDA lupa bersyukur. ANDA 


lupa menghargai orang sekeliling,

 lupa menghargai pemberian Tuhan kepada ANDA.


Bak kata pepatah, apabila suda berada di atas, lihat-


lihatlah ke bawah. Supaya ANDA 

tidak menjadi kacang lupakan kulit.

~:: 私の可愛い子供 @ WatAsHinO KaWaii KodoMO::~




xsabar nak blik & main ngan my 2 lil fairies..gara2 malam tadi dilanda demam...they all main2 ngan auntie & uncle dorg & ditidorkn anyah & atehnya jgk..i'm so lucky 2 have them staying together..anak2 pn mmg dh biasa tido ngan dorg :)...futhermore sgt x comfortable last nite sbb laaaaamaaaaa gillllerrrrrr xdemam so tiba2 demam mcm sgt shocked !
apepun,alhmdulillah dh sihat..demam for few hours je.. nk dapat pahala lebih,ngeheheh!!

blik nanti nk bwk dorg jalan2 la...insyaAllah ..:)