background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Monday, September 30, 2013

~:: TUppeRwaRe CaTaLoGue 19th AuGusT - 30th SePteMbeR 2013 ::~


this is a sticky post,please scroll down for the latest entry :)




























HAPPY VIEWING & SHOPPING:))


kindly pls leave comments or email me at miesz82@yahoo.com 
SMS  or WHATSAPP me at  601126252919  or 
60132007409 IMI
for further details and best PRICE :D

~:: YoU'Re ComPLeTeLy FiNisHeD::~





assalamualaikum,olllssss......

di harap sihat2 bahgia2 semua di sana ye :)))

takde benda nak share hari ni....

sekadar lawak ringan yg di harap dapat buat u olllsss semua trsenyum :))



okay ye,olllssss...

till we meet again...take care olllllssss....

Yours Truly

Friday, September 27, 2013

~:: MenGeLaKKaN Di SanTau::~



assalamualaikum,olllssss....

sempena hri Jumaat yg mulia dan penuh barakah ni...

ada baiknya klau sy sharekan panduan ni....

kalu waktu sy kecik2 dulu...my parents...ustaz & ustazah jgk selalu igtkan supaya ber selawat dulu 3 kali sblm makan dan minum...

niat baik atau buruk orang trhadap kita ...xpernah dapat kita jangkakan...
so tak salahkan rasanya kalau kita amalkn sbg langkah brjaga2 :)




okay ye olllsss....moga sama2 dapat dimanfaatkan ...inshaaAllah :)


take care ye ollllsssss :))

Yours Truly

Thursday, September 26, 2013

~::2 LiL FaiRiEs : JimBa-JimBi aT DaTarAn ShAH aLaM::~



assalamualaikum,olllssss.....


semoga berbahagia semua :))

dari malam kelmarin sy tinggal seorang diri kt rumah ....

malam tadi anak2 di bawak ke Sunway Piramid..beli2 barang utk Tok Umi :)

malam kelmarin plak anak2 di bawak bermain2 kt Dataran Shah Alam dek uncles and aunties they olllssss...
kt atas tu gambor yg my bro htrkn kt our whatsapp channel :)


mr papapapito pulak sibuk di ofis mnyiapkan pelbagai dokumen la SOPla....
mempersiapkan departmentnya utk proses pengambilalihan oleh GLC tak lama lagi....


trpisat2 la sy sorang2 kt rumah...betul2 rehat...tapi hati rindu dendam nk berjimba-jimbi ngan our 2 lil fairies ....hukhukhukhuk!!!!


puas sy belek2 album lama2 kt FB gambor we olllsss brjimba ke sana sini ...

moga2 x lama lagi dapatla kami kembali ke sana sini sama2 mcm dulu2 :))



u olllsss doa2kan sy jgk ye :)


till we meet again....
take care ollllsss...

Yours Truly

Tuesday, September 24, 2013

~:: WhY MeN ArE PrOhiBitEd FrOm WeaRinG GoLd???::~





assalamualaikum,olllssss....

ehhhhhh!!???!! ape mimpi tetiba tunjuk emas berlambak2 ni???
ahahahah!!No!NO!NO!
those are not mine :)


nak tnya u olllssss..pernah tak u ollsss terpikir....kenapakah agaknya orang lelaki tak dibenarkan pakai barang kemas??

saya pernah gak terpikir dulu waktu hunted for wedding ring utk mr papapapito tapi fikiran tak berapa nk kritis waktu tu..tak betul2 cari jawapannya ...so patuh jela pada larangan agama,eheheh!!!
So, sekarang baru tau sebab asbab nape lelaki haram pakai emas

Dah lama tertanya tanye
Islam sgt indah...semua yg dilarang ada sebab musababnya
Emas dan Manusia


Zarah yg wujud dlm emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori2 dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandung atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukan penuaan normal,tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah charles bronson, ralph waldo emerson,ronald reagan dan sugar ray robinson.

Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas ?

Jawapannya adalah..

"Wanita tidak menderita masalah ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi." itulah sebabnya islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

itulah antara sebab agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas,ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad lebih1400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dlm satu hadis nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari dan Muslim masing-masing dari Al-Bara' bin Azib Radhiyallahu 'anhu, bahwa ketika Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya. (HR. Bukhori & Muslim) Wallahua'lam.


okay ye ollllsss...moga2 brtambah knowledge kita hari ni :)



till we meet again..take care :))


Yours Truly

Monday, September 23, 2013

~:: MissIng ThoSe MOmEnTs.............::~




assalamualaikum,olllssss...


salam Isnin yg ceria2 buat semua,ye :)


saya masih jugak begini....mabuk limbo sepanjang hari......
bak kata my colleagues...yg dorang nampak dalam diri saya hanyala semangat....yg membuatkan saya alhamdulillah tetap kuat utk dtg bkerja setiap hari :))


setiap kali bercerita perihal my pregnancy...selalu sangat they olllss tnya...if i have to name a part in my pregnancy that i enjoyed the most...of course sy akan jawab saat2 menanggung kesakitan melahirkan :)


bukanla sebab sy over confident yg everything would be very smooth tapi saya mmg sangat sukakan moment tu...moment yg mana hati waja seorang ibu dapat harungi segala kesakitan dan kepayahan kerana keterujaan utk mnyambut zuriat baru & yg paling sy look forward tu adalah tempoh berpantang yg sungguh menenangkan....

dan yang paling saya rindukan dan nantikan selepas tu adalah moment yg terselit dlm gambar kt atas tu :))))










oowhhhhhhh...sy sungguh rindukan kekalutan & kepenatan itu....
segala2 susah payah yg dtg bersama rasa puas yg tak trkira....


ikatan bersama anak2 sewaktu menyusukan mereka...
adalah moment yg paling saya rindukan...

sungguh saya rindukan itu semua.....


u ollllss rindu tak?????

:)))))))


okayla ye ollllssss.....


till we meet again..take care :)))


Yours Truly



Friday, September 20, 2013

3B' s PaREnTinG : BrEasTFeeDinG, BaBy-WeArInG AnD Bed-ShaRinG::~




assalamualaikum,olllsssss.....


salam Jumaat yg mulia & penuh barakah buat semua :)


as parents mesti all of us pernah dengar pasal nikan?
dan saya memang percaya & yakin....kebanyakan malay parents do practice all thesekan?

especially bed-sharingkan?i have met a few parents who are also friends of mine yg mmg dr the first few days of the child's life mmg baby tu terus ditidurkan dalam his or her own baby cot..IN DIFFERENT ROOM !....hhhrrrrrmmmmm....sebetulnya bab2 parenting ni mmg agak susah nk commentkan...tp sejujurnya bg diri sendiri..walaupun trpksa pinjam rupa zombie.....xsampai hati rasanya nak biarkan anak2 kecik kita especially babies melalak2 tgh mlmkn...

mmg parents yg praktikkan mcm tu bgtau sy yg it took sumtime utk baby tu biasakan diri but eventually baby tu akan faham and will never cry and ask for milk di tgh2 mlm lg :(


hrrrrmmmm...wut say u???
sejujurnya sy mmg xsampai hati :(


alhamdulillah..utk kedua2 2 lil fairies sy mmg amalkan 3B's dan alhamdulillah jgk sy brjaya dan masih melaluinya dgn bahagia seadanya :)


apepun, lain orang lain pemikirannya kan....doa saya semoga ape pun pilihan & cara kita mendidik anak2..semoga itula yg trbaik dan bakal menghasilkan yg trbaik jgk,amin......


inshaaAllah..utk our beloved 3rd fairy ni pun akan kami teruskan :)
semoga dipermudahkan niat kami ni :)



till we meet again ye olllsssss....
take care ..


Yours Truly

Thursday, September 19, 2013

~:: SanDiWaRa CinTa By RePuBliK::~





assalamualaikum,olllssss.....


sape suka dengar lagu ni????


saya suka sangat,kihkihkih!!!!


eechaa pun sukala sangat...hehehe!!!



okay ollllsss,....till we meet again :))

take care :)


Yours Truly

Wednesday, September 18, 2013

~:: BeInG MaTuReD::~




assalamualaikum,olllssss......

rindu sungguh kt u olllsss semua....mintak mahap sangat2....

bagi saya sedikit masa lagi ye.....terima kasih byk2 pada yang sudi mendoakan :))))


saya dapat rasakan energy saya semakin hari semakin bertambah walaupun takla sebanyak mana....

inshaaAllah...semoga keadaan semakin baik dr sehari ke sehari ,amin.


cuma bila balik rumah dari tempat tuition tu mmg dh drained outla...

mengadap tv pun akhirnya tv yg mengadap sy :(

anak2 pun 110% bwh kelolaan mr papapapito...semoga pahala yg saya dapat gara2 pembawakan baby ni mengalir jugak kepada beliau...kesian saya perhatikan beliau hari2....

daripada pagi uruskan anak2 & hantar dorang ke nursery..pegi keje....habis keje jemput anak2 dr nursery..sampai rumah sambil uruskan anak2 mandila buang airla...masak lagi...layan dorang main lagi..Que Faiz plak kerap kali tgh2 mlm pun ajak papa nya main2 kt laman....pastu tidurkan they olllsss....kdg2 bangun tengah mlm buatkan they olllss susu ....

semuanya beliau buat sendiri tanpa merungut atau mengeluh....

semoga beliau terus kuat utk kami....amiiiiinnnnn:)))


sungguh tak dapat saya bayangkan keadaan dan kesusahan nya tanpa kerelaan & keikhlasan beliau menguruskan kami anak-beranak :)


okay la ye, olllssss....
doakan mr papapapito jgk ye :P



till we meet again,take care olllsss:)))


psst : ingatkan nak ulas sikit pasal quote kt atas tu..tp tiba2 tenaga dh drained out..kuangkuangkuang!!!! ;( ;( ;(

tapi rasanya dh well said kotkan:)

Yours Truly

Monday, September 9, 2013

~:: aM OffIcIaLLy iN a FaMiLy Way..............................::~




assalamualaikum,olllssss....

bermula lagi minggu baru .....

maka seminggu lagi tempoh masa yg bakal mnduga ketabahan saya sbetulnya.....lebih sebulan melalui hari2 yg mencabar di sekolah dan di rumah...saya masih mampu bertahan alhamdulillah....baru sehari mngambil MC ( satu pencapaian buat sy) kerana di pengalaman2 lepas sy trpksa being on MC mostly a couple of days in every week :((((

sekadar ingin memberikan jawapan jelas kepada u olllsss yg masih kesamar2an tentang keadaan kesihatan tuan punya tanah yg sungguh kacau bilau lately ni..................


masih diperingkat terlalu awal........tapi seperti semua pun tahu..inila peringkat yg paling mncabar sebetulnyakan....


mmg sy memaksa diri sekeras2nya utk tidak 'bercuti' drpd tugas sbb tak sampai hati nk bebankn colleagues menggantikan classes sy etc :(


alhamdulillah sbenarnya sy dikurniakan bosses yg sgt memahami..colleagues yg sgt helpful and students yg sgt caring...kurang sikit rsa nk menanggung sgala kepayahan ni...:))

kepada u ollsss yg sudah dapat meneka daripada awal....terima kasih atas segala doa.....


semoga terus sudi doakan supaya kali ini sickness sy xberpanjangan sperti dua anak sebelum ni.....:(

terima kasih semua :))


u ollsss pun take care ye :)

till we meet again,....

Yours Truly

Sunday, September 8, 2013

~:: AL-FatihaH::~













SEDEKAH ALFATIHAH

Copy & PASte:
( saya cuba copy dan PASte amalan ini, namun masih belum istiqamah )

Bukan mudah mendidik anak-anak. Kita hanya ada peluang untuk melentur mereka sekali sahaja. Bila sudah menjadi buluh, tersilap cara, bimbang kian 'patah riuk' jadinya. Bila melihat ramai muda-mudi sekarang yang rosak akhlaknya, kita yang ada anak kecil2 ini pun cemas juga.. Andai sudah tersalah didik, masa bukannya boleh berpatah balik.. Allahu Akbar!

Sebab itu, setiap kali bertemu dengan ibubapa yang saya anggap sudah berjaya mendidik anak mereka dengan baik, saya akan cuba menadah rahsianya. Memang, lain orang, lain pula pendekatan mereka. Hari ini saya ingin kongsikan rahsia seorang bapa yang sangat saya hormati ilmu dan keperibadiannya. Oleh kerana saya sedang berusaha untuk 'tidak terlupa' mengamalkan nasihatnya, maka saya cuba kongsikan. Kata orang, makin kita rajin menyampaikan, makin lekat sesuatu perkara itu di dalam ingatan. Jadi, seperti biasa, sama-samalah kita pesan memesan dan menyebar kebaikan. 

Kata si bapa, ada satu amalan yang dilakukannya secara istiqamah. Setiap kali lepas solat, dia akan sedekahkan al-fatihah buat anak-anaknya. Amalan tu bermula sejak Allah 'mengetuk hatinya' ketika mendengar satu kuliah di masjid. Kata penceramah, ramai yang malas sedekahkan al-Fatihah kepada Baginda Rasulullah. Dia yang tak pernah melakukannya serta merta diterpa rasa sebak lalu menangis teresak-esak. 

Sejak itu, amalan menyedekahkan bacaan al-Fatihah mula menjadi tabiatnya. Usai solat, itulah ikhtiarnya. Disedekahkan al-Fatihah untuk Rasulullah, kedua arwah ibubapanya, isteri kesayangannya dan juga anak-anak permata hatinya juga. Barangkali berkat amalan mudah itu, dia hidup tenang dan berjaya. Saya juga tumpang seronok melihat keluarga bahagianya. 
Sahabat-sahabatku yang baik, 
Cuma sedekahkan al-Fatihah! Mudah sahaja, kan? Berapa minit sangat masa yang diperlukan? Tapi perkara yang mudah, tidak akan mampu kita buat tanpa hidayah. Perkara yang semudah ini pun kadang-kadang kita gagal buat dengan istiqamah. 

Kita mungkin biasa membaca al-Fatihah sebagai wirid selepas solat. Namun selepas ini, jangan lupa niatkannya sebagai sedekah. Sebut satu persatu nama penerimanya. Secara automatik, dengan hanya satu amalan, pahala kita akan jadi berganda-ganda. Sudah dapat pahala membacanya, dapat pula pahala bersedekah dan mendoakan kebaikan untuk mereka. 

Mulai sekarang, ketika ini, jom kita cuba buat perkara2 mudah yang disukai Allah. Jangan lupa, setiap kebaikan yang kita kirimkan untuk orang lain, pasti akan kembali pula kepada kita.. Subhanallah...




Yours Truly

Saturday, September 7, 2013

~:: If I HaD To ChoOsE................... ::~




assalamualaikum,olllssss....


salam hujung minggu....

saya tak ke mana2 pun hari ni sebab dh janji nak commit ngan budak2 tuition yg nak sit for UPSR next week......

ngeeeeee.....cikgunya pun nervous tau !!!!


so weekend ni pulunla buat last minute revision ngan they olllsss...

u olllsss doa2kan anak2 murid sy ye :)))


just nak share quote kt atas tu...


sebak kan bila membacanya...

betapa tulus dan agungnya kasih seorang ibu :)))



Yours Truly

Friday, September 6, 2013

~:: LiFELinE FoR SyRiA::~




assalamualaikum,olllssss....


di pagi Jumaat yg mulia ni...

alangkah bagusnya dapat kita sama2 turut menghulurkan :)))


paling tidak pun hadiahkan secebis doa buat mereka...


oh,Allah...selamatkan saudara2 kami di sana,amiiiinnnnn :)))




Yours Truly

Thursday, September 5, 2013

~:: BanAna PiE By McDoNalds ::~



assalamualaikum,olllsss....


sesungguhnya makan fast food itu sangatla tak baguskan :(

ape lagi dalam keadaan sy sekarang....


alhamdulillah sejak hujung minggu lepas...ke obsessan sy trhadap segala makanan macdonalds telah pun secara rasminya berakhir :)


kalau sekarang ni..dengar namanya pun dh tak lalu,uhuhuhu!!!

ajaib sungguh kekacauan hormon dalam diri nikan :)

u olllsss tgkla ..last 2 weeks...3 hari berturut2 memulun mcD..huwaaaaaaa~!!!!!


yang paling mnjadi kegilaan sy last week inila dia ...the Banana Pie,uhuhuhu!!!



okay la ye olllsss....

saya dh perlahan2 mula mbalas jejak u olllsss dr mlm tadi..pelan2 ye olllsss..tggu kedatangan saya..inshaaAllah :)

Wednesday, September 4, 2013

~:: RoN95 GoeS Up By 20ceNts::~



assalamualaikum,ollsss....


sudah pun pasti harga minyak petrol Ron95 ngan diesel dh pun bertambah 20sen /litre sejak 12 midnight semalamkn.....


hrrrmmmm......tak kuasa sebenarnya nak cakap panjang2 pasal ni....


hakikatnya sama ada kita penyokong kerajaan sedia ada atau sebaliknya,....KITA...laaaahhhh..rakyat jelata yg bakal menerima kesan langsung daripada semua ni....


sekadar sedikit sedutan dari status pasal minyak dr diri sendiri malam tadi dengan kawan rapat saya :)




tapi yang ini paling membekam perasan sebak di dada saya ada la status ini....


daripada saudara Muhamad Mat Yakim


Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci Malaysia.


Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar.

Tapi...
Kita bising sebab janji tak serupa bikin.
Kita bising sebab kesiankan rakyat marhaen.
Memang kita berduit.
Memang kita berharta.

Namun,
jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling.

Ada yang bekerja teruk terkontang kanting.
Mereka tak ada slip gaji.
Jauh sekali socso mahupun kwsp.Kerjanya keluar pagi balik dinihari.

Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga metropolis?
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja lah lebih kuat lagi?
Beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki?

Ya...
Sembang kalian sembang mereka yang berharta.
Sembang kalian sembang orang yang penuh wibawa.

Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada.
Motor buruk hanya tunggu masa.

Kerja lebih kuat dari si sarjana muda.

Kerja lebih ikhlas dari si phd mahupun master.

Hanya untuk mulut mereka sekeluarga.

Ya..
Mereka tak berharta.
Salah mereka kerana tidak berusaha di zaman muda.

Tapi adakah kita berilmu untuk menjadi penindas mereka?

Kalau itu sistem kehidupan.
Aku rela jadi bodoh dari kalian.Kerana aku taknak hilang perikemanusiaan.

Nota: Sebuah karya yang sedap yang membuatkan saya mahu share~

Tidak pasti siapa penulis asal. Yang baik dikongsi bersama




okay ye olllsss....berazam malam nanti akan cuba mbalas jejak u olllsss perlahan2 ..inshaaAllah :))


till we meet again,take care olllsss :))


Yours Truly

Tuesday, September 3, 2013

~:; DoaKu HarI iNi::~




assalamualaikum,olllsss....


sungguh2 saya terlampau drained out lately ni......

rindunya nak mnjelajah kisah2 harian kalian...

mohon kalian bersabar & turut mendoakan keadaan ini tak berpanjangan seperti sebelum2 ni,amin.




till we meet again,take care olllsss :))