background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, February 21, 2012

~:: BeINg A TeaCheR ::~

assalamualaikum ollss...
hari ni agak meriah kt schul gara2 we had a mock fire drill this morning,eheheh!!
habis je fire drilll saya ngadapla miss lappy..1st thing in d morning kenala check inbox dlm outlookkn..kot2 nti ada yg termiss ..haru pulak..then i saw la 1 email from my colleague..tergerak hati nk share ngan u ollsss...last week ada jgk nmpk this same post kt FB..



Respon Orang terhadap profession perguruan->

1. Kerja cikgu ni senang... jer.... ... ...

2. Kerja sikit. Cuti banyak.


HANYA ORANG YG TAK TAHU MENILAI PROFESSION PERGURUAN SHJ YG BERKATA DEMIKIAN. KEJA CIKGU NI BUKANNYA MUDAH SEPERTI YANG DIGEMBAR GEMBURKAN!!


Time pertandingan bola.. cikgu jd REFEREE..

Time budak nak bertanding apa2 acara... cikgu jd JURULATIH

Time aktiviti KH.. cikgu jd PETANI..

Time kutip yuran.. cikgu jd AKAUNTAN..

Time RMT.. cikgu jd PELAYAN..

Time budak sakit.. cikgu jd DOKTOR..

Time ceramah.. cikgu jd MOTIVATOR..

Time hias kelas.. cikgu jd PELUKIS SENI..

Time persembahan hari guru.. cikgu jd KOMPOSER..

Time baiki kerusi rosak.. cikgu jd TUKANG KAYU..

Time budak muntah/berak dlm kelas.. cikgu jd TUKANG CUCI..

Time budak mencuri.. cikgu jd DETEKTIF..

Time budak wat persembahan... cikgu jd PHOTOGRAPHER

Time perkhemahan.. cikgu jd TENTERA..

Time hari kantin.. cikgu jadi PENIAGA PASAR MALAM..

Time hari Guru... cikgu jd PENYANYI..

Time gotong royong sekolah... cikgu jd TUKANG KEBUN

Time masuk waktu solat.. cikgu jd TOK IMAM..

Time parent amek lambat... cikgu jd BABY SITTER..

Time budak bergaduh.. cikgu jd HAKIM MAHKAMAH..

Time budak sakit kecemasan.. cikgu jd PEMANDU AMBULANS..

Time merentas desa.. cikgu jd POLIS TRAFIK..

Time budak sedih.. cikgu jd PELAWAK..


* fahamkan pekerjaan sebagai guru ni? dialah segala-galanya !!





opppppssss...!!!dont take me wrong :D..i didn't share this just because i am a teacher..tapi sbb saya rasa it's a good thought for all of us..furthermore saya ni cikgu kt private school & to be honest our style of working is pretty diff from gormen pnya..but yet we r still playing the same roles :)


and my personal experience plak..saya mmg hormat & kasih2kn guru2 saya..pada saya they were my second parents..i'd spent 5years of days & nights kt boarding school..so bolehla korg bygkn how big were the roles of them in my life..

walaupun kini saya bukan la sorg perdana menteri..tapi saya percaya yang tanpa guru yg dedikasi,takkan ada all these successful people in this world..

moral of the story..

cuci2kan hati dari rasa PHD yang x bertepi tu..kihkihkih!!boleh plak...:P

okayla,u ollss..till we meet again...dh sampai masa utk teruskan mendidik..take care :)

gambor2 saya yg transformed jd SCIENTIST,yeeehhaaaaaaa!!!!

 experiment on plants competition


experiment on effect of smoking habit on the lungs
experiment on microorganisms : breathe 


4 comments:

KhaiRin : anies said...

sy rs cikgu skrg lbh byk kerjanya berbanding cikgu d zaman sy sekolah dulu...

Anonymous said...

selama awak jadi guru ade ke orang yang PHD ni di kiri kanan awk?yela, kita ni di mana-mana ade orang yang tak berpuas hati kan..ape-ape pun good knowledge sharing. =)

QA's ~ mamapapa said...

anonymous : btulla tu,PHD ni ada dimana2..and ada dlm hati kbnyakan manusia..in fact being envious towards other people's life is normal..tinggal the way kita handle je..jgn smpai memakan diri & menganiaya org lain..nauzubillah..
khairin : btul tu,workloadnya dh xsama.saya sdri hri2 kena email parents pasal their kids' homework..demi anak bngsa..telankan aje :)

Anonymous said...

saya setuju tu..