background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, January 31, 2012

~:: What Is So good AboUT Bitter GuArD @ PeRia ::~


assalamualaikum,ollssss...malam ni again saya bercita2 nk tido awal,ngehehe!!!skang dh dekat pukul11 tak tido2 lg..just nk sembang2 sikit pasal hri ni..hari yg super duper bz..smpai xsempat nk jenguk cafe pun,...nasib baik mcm biasa bawak bekalkn..makan cepat2 sebab ada back 2 back classes..rushing submit few things lagi..uhuhuhu!!!mmg kalut..

ape pun,still nk share sikit pasal khasiat peria..sayur yang saya makan dgn daging black pepper time lunch tadi..yg ni saya masak sari,kihkihkih!!sbb malam tadi as usual mr husband balik lambat..dia masuk keje kul 4 ptg..mmg kbanyakan hari mcm tula..so anak2 pegi nursery kejap je,pg tghari blk ptang lepas saya habis tuition,...lepas maghrib lepas semua dh mandi baru saya masak..masak extra bolehla bawak bekal..



yang lucunya punya kalut hri ni smpai xsempat nk reheat sblm makan,..nasib baik perut xmasuk angin..:))

ok,jom tambah pengetahuan pasal peria katak ni,ye:)



Peria katak atau nama botaninya momordica charantia

 dan tergolong dalam keluarga ucurbitaceae. 

Peria katak rendah kalori tetapi padat dengan zat yang berharga. Ia merupakan sumber terbaik vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asid folik, zink, fosforus, mangan dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Peria katak juga kaya dengan besi, mengandungi beta karotena dua kali ganda daripada brokoli, kalsium dua kali ganda daripada bayam dan kalium dua kali ganda daripada pisang.


Sayur ini juga turut mengandungi juzuk fito untuk yang disahkan mengandungi kesan hipoglisemik yang dikenali sebagai charantin. Selain itu, ia turut mengandungi sebatian seperti insulin yang dikenali sebagai polypeptide P yang dicadangkan sebagai pangganti insulin bagi sesetengah pesakit diabetes.

Kandungan beta karotena dan bahan lain yang terdapat dalam peria katak turut menjadikan ia sebagai buah yang mampu mengurangkan masalah mata dan memperbaiki penglihatan. Jus pahit ini dikatakan boleh diminum bagi membantu membina sisitem imun dan mengingkatkan pertahanan tubuh untuk menentang penyakit.Selama beberapa tahun, saintis telah mengesahkan kebanyakan pengamal perubatan tradisional telah menggunakan sayur pahit ini sebagai bahan penting dalam sistem perubatan herba, malah boleh dikatakan kapsul dan tinktur peria digunakan untuk merawat masalah penyakit diabetes, virus, kolesterol tinggi dan psoriasis.











okla,u ollsss...saya dah mengantuk la,ngeheheh!!!

barang2 anak nk ke nursery dh siap,tinggal nak

 sumbat dlm beg je lagi,..:))..









bolehla saya tido lena malam ni..insyaAllah....till

 then..gudnite..sleep tight :)) oyaasuminasaiiii..:))

No comments: