background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Wednesday, March 21, 2012

~:: GaJI MinImuM AmaH IndOneSia RM 700 ????::~

assalamualaikum,ollss..

sihat ke semua?hari ni saya nk share citer yang kengkawan maya & kt FB semua duk kecohkan dari last week, antara tuntutan yang paling menjadi 'sebutan hangat' dlm new MoU proposal yg dikeluarkan kerajaan Indonesia ialah GAJI MINIMUM RM700 / month/ job...





perghhhhh!!!dek kerana tuntutan tu ramai jugak kengkawan kt FB bising sebab gaji gormen servants pun ada yg about the same rate:..aduhhhh!!!memang haru tu,..saya plak baru tau yg ada gormen staff yg basicnya cuma sejumlah itu :(..gred brapa saya xtaula kan..tapi dalam hati saya menumpang gundah...macamna nak teruskan kelangsungan hidup agaknya dengan basic banyak tu,...
so,frankly speaking,klau kerajaan kita nk terima cadangan ni..kenala bela dulu nasib kakitangan awam yg berkenaankn..?

berbalik pada kisah maid nikan..masa mula2 tengah pikir mana nk letak anak2..dalam duk bertimbang tara antara nursery, babysitter @ maid ni..saya memang prefer maid...tapi saya seboleh2 nak dapatkan local maid..so jenuh jugak saya meredah agen2 yg provide local maids..tapi xjadi sebab monthly salarynya masa tu minimum RM1000...pergghhh!!!klau maid tu ada degree ke..mgkin worthla..tapi not for me la..to spend that much :(..sebelum tu ada jgk saya mintak tolong family risikkan kot ada org2 kt kampung2 berminatkn...makcik2 ibu2 tunggal ke..tapi tak ado..:((

then,jeling2 plak pasal maid dr negara jiran...banyak jugak kekangannya..time consumingla..depositlaa...fraud agentslaa...uhuhuhu!!!dh adjust2 ngan kengkawan yg ada pkai maid @ yg kenal agents semuakn...walaupun monthly cost utk salary nya sangat jimat compared to cost saya hantar anak2 ke nursery skg...tapi hormatkan mr papapapito's opinion..he doesn't feel comfortable to have a stranger in d house..it also came to my mind..plus,teratak buruk we ollsss ni bukan besar pun..:((

so akhirnya..pilih plak antara nursery @ babysitter...costnya lebih kurang sama..untuk both of my kids,...in the range of RM600-RM700kn...saya pikir2..saya sebolehnya nak anak2 saya terdedah dengan pendidikan awal..wpun cuma ala2 play school je..rather than klau hntar kt BS...jarang yg rajin nak mengajar mcm2kn...

jadi,pilihla nursery..pilih nursery pun another challenging partla..ada 2,3 yg kt area rumah saya je..tapi after a visit to each place..hati tak berapa nk berkenan..:(..ada yg feesnya xsepadan nagn service..overtime rate pn melampau2..( saya kena ambik kisah sebab kekadang trpaksa ambik anak lambat)...

alhamdulillah akhirnya dapatla yg sekarang ni..upon few friends' recommendation..anak2 pun serasi..cikgu2nya pun alhamdulillah baik,..premisnya pun bersih ..PRO-BREASTFEEDING ..ini yg paling penting!and hari ke2 eechaa kt sana..dia balik dengan doa makan cair di bibir,,eheheheh!!!

semoga ia akan kekal baik...semoga saya xsilap membuat keputusan..insyaAllah... 




sumber


3 comments:

KhaiRin : anies said...

pd sy elok la hntr nursery berbanding ada maid yg kite xtau kelak akn menambah pening kepala kite ni

QA's ~ mamapapa said...

tulakn anies..takut tak trtanggung plak masalhnye nti :(

IntaNBerliaN said...

oklah dpt nursary yg bagus camtu.. xdalah risau sgt kan..