background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Monday, August 6, 2012

~:: SaLaM NuZuL Al-QuRAn 2012 ::~


 assalamualaikum,ollllssss....
sihat2 & ceria2 semua hri ni harapnye..saya juga alhamdulillah...sangat grateful that after 2 hectic days in the weekend hari ni dapat cleaning the house..with all the mess...sbab Sat & Sunday langsung tak lekat hat rumah...
sememangnya cuti Nuzul Quran adalah antra cuti yg most awaited by me personally...and it's even better bila attached ngan weekend macam ni...dapatla rehat extra sikit... :))
by the way,since dah 2 hari ke sana ke mari..so today we decided to just stay at home...annndddddd....having our iftar pun kt rumah,eheheheeh!!
rindu plak nak masak...sedap ke x sedap...janji all this while mr papapapito,my 2 lil fairies and my sis & bro berselera je makan,alhamdulillah...kehkehkeh!!!

anywayssss...selamat menyambut Ulangtahun Kelahiran Kitab Suci Al-Quran...mungkin insyaAllah dapat kita sama2 baca few pages malam ni? :))

sedikit sejarah Nuzul Al-Quran...quoted from Wikipedia :))

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

yang paling menyeronokkan dapat spend masa and do things in the house with all my sweethearts kt depan mata hari ni...
let the pics do the talking?shall we?? :))







insyaALLAh akan just be at home until after fasting break...klau keluar pn lepas tu nanti...Eechaa still complaining that she hasn't got the chance nak main ngan mini trolley yg mcm ni these few days :((...



okayla ollssss.....
till my fingers meet the keyboard again...take care..

selamat berpuasa, berbuka & berterawih :))



3 comments:

Anum said...

salam nuzul al-quran

KhaiRin : anies said...

tp kami kt sini kena kejeeeeee waaaa

dwaty said...

salam perkenalan... sory lambat sampai sini coz tenet very yhe problem... huhuhu