background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, September 24, 2013

~:: WhY MeN ArE PrOhiBitEd FrOm WeaRinG GoLd???::~





assalamualaikum,olllssss....

ehhhhhh!!???!! ape mimpi tetiba tunjuk emas berlambak2 ni???
ahahahah!!No!NO!NO!
those are not mine :)


nak tnya u olllssss..pernah tak u ollsss terpikir....kenapakah agaknya orang lelaki tak dibenarkan pakai barang kemas??

saya pernah gak terpikir dulu waktu hunted for wedding ring utk mr papapapito tapi fikiran tak berapa nk kritis waktu tu..tak betul2 cari jawapannya ...so patuh jela pada larangan agama,eheheh!!!
So, sekarang baru tau sebab asbab nape lelaki haram pakai emas

Dah lama tertanya tanye
Islam sgt indah...semua yg dilarang ada sebab musababnya
Emas dan Manusia


Zarah yg wujud dlm emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori2 dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandung atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukan penuaan normal,tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah charles bronson, ralph waldo emerson,ronald reagan dan sugar ray robinson.

Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas ?

Jawapannya adalah..

"Wanita tidak menderita masalah ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi." itulah sebabnya islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

itulah antara sebab agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas,ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad lebih1400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dlm satu hadis nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari dan Muslim masing-masing dari Al-Bara' bin Azib Radhiyallahu 'anhu, bahwa ketika Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya. (HR. Bukhori & Muslim) Wallahua'lam.


okay ye ollllsss...moga2 brtambah knowledge kita hari ni :)



till we meet again..take care :))


Yours Truly

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great entry pagi ini

Ratu Hatiku said...

Tq sharing ya.. Good knowledge nie..

Rai Ourkizuna said...

subhanallah.. baru saya tau kak.. sesungguhnya islam tu indah dan lengkap..

Zee Suhaini said...

owhhhh zee pon baru tahu ni..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.immi..

cma tahu pasal larangan lelaki memakai emas..
hmm..baru tau psl ni..keluar dari kotak minda kejap..

aizu's life said...

good sharing... kite penah bc kat fb.. ada sbb rupenye larangan tu yek..

Khai♥Rin : anies said...

apa yg d larang oleh islam tu mmg ada sebab / hikmah nyer..cuma kite je yg bodoh sombong sbb x mo belajar