background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Wednesday, January 15, 2014

~:: BeLasunGkaWa BuaT aLLahyarHaM ToKkI::~

Assalamualaikum, ollllssss. ..

Ape u olllsss buat cuti2 selang2 mcm ni?

Klau ada any of u olllsss being friends ngan sy kt fb mungkin tau yg sy skg ada di kg..di kuala terengganu.rumah arwah tok dan tokki sy.

Sudah trtulis ..perginya kedua2 arwah dlm jangka waktu yg sgt dekat..mungkin inila yg dikatakan kasih hingga hujung nyawa..sehidup dan semati.

Apepun...dlm kesedihan..ada plak sdikit hikmah yg trselit buat sy...kami kmbali ke kg...pd hari arwah tokki pg slasa kelmarin...compassionate leave sy dpt 3 hri jd brsambungla trus cuti sy smpi ke ahad ni...alhamdulillah. .dptla sy brehat dgn udara segar kt kg.

Pics kt atas msa we olllsss otw balik ke sini...anak2 yg sntiasa ceria. .mana mngkin dpt memahami gundah di hati kami dgn pmergian mngejut arwah tokki.

Sehari dua ni...adik2 bradik umi ber8 sdikit sibuk mnguruskn tahlil etc..sambil turun naik ofis itu ini mnguruskn hrta pusaka ditinggalkn kedua2 arwah.

Melihatkn serba sdikit proses remeh tu...sy trigt nk brkongsi sesuatu yg dikongsikn cousin sy dlm our whatsapp channel. ..3, 4 hri lps.

"
YANG SUDAH TU SUDAH...

Tanpa kita sedari media2 sosial yg ada hari ini berjaya meninggalkn kesan negatif dlm diri kita kian hari..

Dulu-dulu, mak ayah selalu pesan..kalau ada barang baru, jgn tunjuk depan kawan..nanti kawan sedih nak beli dan mungkin mak ayahnya x mampu..kalau makanan ada sedikit, jgn makan depan kawan nnti dia terliur..betapa indah pembentukan akhlak anak2 ketika itu kerana apa jua yang dibuat perlu ada sikap memikirkan untuk tidak mengguris hati org lain..

Tapi kini, tanpa kita sedari..melalui fb dan laman2 sosial lain, kita menjadi terbiasa untuk menunjuk2 atas kata2 'share'..beli barang baru, upload gambar.. sebelum makan, upload gambar.. perah susu banyak2, upload gambar...dapat komisen, elaun or gaji lebih, upload gmbr cek, slip gaji, slip bank, .. anak dapat result exam bagus, upload gambar buku penyata anak, mmm..dan banyak dan banyak lagi yg tujuannya untuk share kegembiraan, kemenangan, dll tp realitinya tanpa kita sedar dan mungkin kita x ambil peduli ada antara yang lihat gambar makanan yg kita uploaad mungkin dah beberapa hari tak makan, ada yang tengok gambar slip gaji kita di kalangan mereka yang baru diberhentikan kerja..ada yang tengok gambar buku penyata anak kita di kalangan ibu bapa yg dikurniakan anak yang lembam..ada yang tengok gambar susu perahan kita mungkin di kalangan ibu yang mempunyai penyakit tak dapat hasilkan susu, dan banyak lagi..

"Sembunyikanlah kegembiraan kita, kerna mungkin ada yang sedang berduka"..
"Sembunyikanlah kekayaan kita kerna mungkin ada yang papa kedana"..
"Sembunyikanlah kesihatan kita kerna mungkin ada yang sedang sakit"..
"Sembunyikanlah kejayaan kita kerna mungkin ada yang merana."..

Sesungguhnya, perbuatan merendah diri dan tidak suka menunjuk itu amalan yang mulia..
Yang sudah tu sudah...
Yok, sama2 kita berusaha ke arah itu..

Jadikan group ini medan perkongsian ilmu..
Jadikan group ini medan tazkirah..
Jadikan group ini medan maklumat..
Jadikan group ini medan yang boleh memajukan ummah..

Kerana bila kita meninggal nnti ilmu yg kita sampaikan itulah yg bermanfaat utk kite...bukan apa yg ada yg kita tunjuk2kan

Semoga usaha kita yang sedikit Allah pandang dan diberi ganjarannya.. Amiin..

Allahumma Aamiin.."

Rasanya itu jela kot yg sy nk share mlm ni...sambil2 mnunggu ketibaan jemaah tahlil.

Moga2 dapat kita sama2 ambil iktibar dr perkongsian tu.

Kami skeluarga masih sgt mrindui gema suara merdu tokki melaungkan azan di msjid kg ni..arwah dh brbelas tahun brtugas mnjadi bilal di sini.

Mohon kesudian semua mnyedekahkan Alfatihah buat kedua2 arwah.

Salam. ....

Published with Blogger-droid v2.0.10

5 comments:

Ahmad Shahranie Ahmad Fauzi said...

Takziah buat sahabat, kami sekeluarga mendoakan agar kedua arwah ditempatkan dikalangan orang beriman dan beramal soleh,amin.

Ahmad Shahranie Ahmad Fauzi said...

Takziah buat sahabat, kami sekeluarga mendoakan agar kedua arwah ditempatkan dikalangan orang beriman dan beramal soleh,amin.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Immi..

Ada terbaca status akak di FB..
نَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ)dan takziah buat akak sekeluarga..
samalah perginya dgn arwak tokwan n tok cma.. selang sebulan...

semoga arwah dotempatkan dikalangan hambanya yg solihin.

terima kasih atas perkongsian itu...

kastari multimedia said...


Silahkan singgah di WEB kita kakak :-)
buat anak-anak kakak yang mau belajar

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

mama aryan said...

takziah dr saya...
sama mcm arwah mak ayah saya, perginya selang sebulan je,mengejut xde sakit...

moga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman dan beramal soleh

ada juga baca ttg tu kat fb..muhasabah diri kejap, ye kan kdg2 kita tak sedar apa yg kit upload tu,memberi maksud yg berlainan pd org lain