background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Wednesday, October 31, 2012

~:: HURriCaNe SanDy wREaKs HavOc In nEw YorK::~

NEW YORK 30 Okt. - 
Pertembungan dua lagi aliran cuaca yang bertukar menjadi taufan hampir menenggelamkan kotaraya New York dan Sandy adalah taufan yang paling digeruni dalam sejarah Amerika Syarikat.

Sandy yang mulai membadai telah menyebabkan sebahagian besar kawasan rendah di Manhattan dilanda banjir sehingga menyebabkan bandaraya itu terputus bekalan elektrik.

Kira-kira 400,000 rumah terputus bekalan elektrik di kesemua lima kawasan pilihan raya bandaran iaitu dari selatan Pulau Manhattan sehingga ke kawasan 39th Street.

Seorang rakyat Malaysia yang menetap di sebuah kompleks apartmen di 38th Street, yang terletak di tengah pulau itu dan bersebelahan dengan East River, memaklumkan air hujan memasuki kediamannya sekitar pukul 2 petang, Isnin, akibat hujan lebat dan tiupan angin yang sangat kuat.

"Air hujan masuk melalui celah-celah tingkap rumah, walaupun tingkap sudah ditutup, angin yang sangat kuat menyebabkan tingkap rumah saya bergegar dengan itu kunci terbuka dengan sendirinya," katanya yang hanya mahu dikenali sebagai Dilla ketika dihubungi Bernama lewat malam Isnin.
Beliau, yang menetap di tingkat 25 kompleks apartmen setinggi 54 tingkat dengan 840 unit itu, berkata air hujan juga membolosi kediamannya menerusi penyaman udara sehingga membasahi bilik dan ruang tamu rumahnya.

Beliau yang tinggal seorang diri dan baru berpindah ke kota raya itu setelah dihantar bertugas dengan sebuah jabatan kerajaan di sini turut terputus bekalan elektrik.
"Selepas tidak ada elektrik, saya kunci rumah dan turun ke tingkat 11, menumpang rumah rakan sekerja, yang turut tinggal di kompleks yang sama," katanya. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121030/lu_15/Sandy-Kota-raya-New-York-hampir-tenggelam#ixzz2AshTwQCr © Utusan Melayu (M) Bhd 

4 comments:

precious moment said...

Datangnya sekelip mata. Dkt area sini pun terkena tempiasnya..angin kuat, Time ni kena bykkan berdoa. Semoga dilindungi olehNya. Amin.

Nora Karim said...

Kesiannya... ramai yang terkorbankan?

Ira said...

takutnye... mujur ada kawan tinggal sama tempat kan? kalau sorang2 mesti nangis.. kalau ira da nangis da tu..

QA's ~ mamapapa said...

moga PM kuat & tabah selalu..kami di Msia sntiasa mendoakan keselamatan semua di sana,amiinnn :)
nora & ira,sama2 kita doakan mereka :)