background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, October 2, 2012

~:: MerEnUnG BuLAn : AisYAh::~



assalamualaikum,ollllssss....
sekadar saling mempositifkan diri dan pandangan kita tentang hidup....
teringat pesan Umi...selalu2la jenguk ke bawah..usah trlalu kita mendongak ke atas..kerana dengan itu kita akan lebih bersyukur...insyaAllah...
bukannya ape..it's just a thought to share..tringat the content of yesterday's conversation between myself and a friend of mine...
takde sangat setails yg penting untuk dikongsikna sekadar to conclude that...we shouldn't compare our lives with others coz we actually have no idea what have they gone through...in other words....tak seharusnya kita trlalu memandang & mengejar kedudukan kemewahan seperti yg kononya dimiliki orang lain kerana the truth is kita tak tahu what do they have to 'pay' for setiap apa yg dimiliki...hakikatnya jgk..kita tak tahu & alami segala ranjau & duri yg mereka lalui....
kita juga tak tau apa yg sebenar2nya nyata disebalik setiap kehebatan yg cuba mereka tonjolkan...
bak kata one of my colleagues ...certain people.they are willing to spend every single penny they have utk nampak hebat di mata orang..wpun kt rumah hari2 makan instant noodle atau nasi berlaukkan telur goreng,uhuhuh!!!inila yg dikatakan BIAR PAPA ASAL BERGAYAkn?

in my own opinion plak...yg trbaik adalah brsederhana dalam setiap apa juga yg kita lakukan...
especially for my spouse & I..our priority is always our 2 lil fairies...
walau susah & payah..jatuh & bangun dalam kehidupan kami..kami sehabis daya cuba utk make sure that takde ape yg kurang dalam keperluan mereka..insyaAllah...
as quoted...kalaupun  kita jatuh..janganla sampai tertiarap .....

apepun...sama2la kita sentiasa bersyukur dengan segala rezeki & kurniaan Allah dalam hidup kita..
bersyukur & tetap berusaha untuk menjadi hambaNya yg lebih baik dr masa ke masa...tetap juga berusaha ke arah memiliki kehidupan yang lebih baik & stabil,..insyaAllah..
anyways,personally saya juga selalu perlu ingatkan diri...walaupun hakikatnya alhamdulillah hidup tidak jugak trlalu sukar..cabaran datang & pergi bersilih ganti..yg penting saya & keluarga terus kuat & tabah...alhamdulillah segala2nya cukup & terjaga wpun tidakla exclusively branded from head to toe ..kurniaan & ganjaran daripada Allah berkat titik keringat kami...alhamdulillah wpun cuma sederhana tidak mewah,segala yg ada kami syukuri ...tidak sehingga perlu menempek kesenangan orang lain ataupun menumpang tuah hidup orang lain...yg penting jugak dapat sedikit sbnyak meringankn beban org tua wpun tak sebyk mana... jgk tidak trlempiaskn beban hidup sdri kpda org tua...dptla kiranya org tua kita plak mnumpang rezeki kita..bukan sbaliknya..kan ke sudah smpai masanya kta membalas jasa...bukannya masih brgantung kpada mereka..insyaAllah...doa mereka yg masih & tetap kita harapkan...
and most of all ..always be grateful...be realistic..never be arrogant & complaintful & not being always sullen....insyaAllah..keep counting on ur blessings...more and more blessings coming our way...insyaAllah....

layan2kan lagu Aisyah ni...enjoy the lyrics,...
MERENUNG BULAN HINGGA LUPA BUMI YANG DIPIJAK ;(





quote above plak conveyed to me from my dearest bestie last night,ehehehehe!!!
very well saidkn :)

anyways : about budget yg baru tu kn...byk advantage terarah ke earners of 3K and belowkn...untung they olllssss...takpela,dh rezeki they olllsss...
insyaAllah rezeki utk kita dlm bentuk lain plak,amiinnn:)

4 comments:

Aishah Jahirah said...

biarlah berpadakan, bersederhana dlm kehidupan...

Anum said...

good entry :)

TeacherAzimah said...

Bagus entry ni utk saling mengingatkan :-)

Anonymous said...

Mmm..nak komen sikit, kalau baca blog cikgu ni, saya rasa cikgu luahkan tak serupa bikin la, sebab cikgu buat juga, tak nampak bersederhana, makan mewah gak ye, belanjapun dekat shopping mall ternama, tunjuk contoh yang baik, cikgu..continue blogging