background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Saturday, June 1, 2013

~:: PhaSEs In MaRRiaGeS::~



assalamualaikum,olllsss...

it's weekend again...hoooorayyyy!!!eheheh!!
okayla..walaupun tak byk bezanya utk sy yg dh bercuti lebih smnggu tp ttp yg awaited one sbb ptg smlm alhamdulillah mr papapapito dh sampai ke Lipis..utk fetch we olllsss balik ke KL smula...
inshaaAllah byk jgk urusan yg  dh di plan utk disettlekan spnjang cuti yg berbaki seminggu je lg ..


semalam alhamdulillah..dpat celebrate Umi's Birthday yg ke 51,ehehe!!

walaupun cume kecik2 je tp yg penting she looked so happy & delighted..alhamdulillah...
inshaaAllah akan celebrate lg skali kt KL nti dgn adik2 yg lain :)


okayla...referring to the diagram abovekan..kebetulan mmg ramai org khwin musim2 cuti sekolah mcm nikan...maka ramaila jgk kengkawan kt FB yg duk post status on their anniversaries..alhamdulillah..ramai yg dh mnginjak marriage of more than 5 years..trmasukla we olllsss nikan..this is our 5th year jgk..alhamdulillahhh...

saya tak berapa pasti adakah betul bagai dikatakan tu...cuma mmg it reminded me on those days masa sy pernah had a pep talk ngan Aboh&Umi..just bfore i was married to my other half mr papapapito :)
and they did mention the same thing...
in addition, they also said that the first 3 years would be the toughest ever...coz masa tu la sbetulnya we are gonna know who our spouses really are..their real themselves :)))
and it's us to adapt ourselves to it...to make sure that we suit each other...


alhamdulillah..sy sudah melepasi yg mungkin trsusah itu walaupun mungkin tak segetir mna tapi 'getting to know each other' tu mmg suatu cabaran yg tak boleh kita pandang entengkan?
coz the truth that we came from different backgrounds as well as ways of upbringing :)

and the truth nya jgk setiap perkahwinan pasti ada pasang & surutnya..bohongla klau ada yg claim..'kami langsung tak pernah melalui saat sukar atau paling tidak berselisih fahamkan?'



again..it's us and our partner yg perlu berlapang dada setiap kali brhadapan ape jgk permasalahan & menerima kekurangan masing2 seadanya..

mungkin kata2 org tua ni cumala berdasarkan pengalaman..pastinya bukanla kemestiankan..tp it's still a good thing to ponder on..paling tidak pun to convince us that semua perkahwinan punya ups and downs respectivelykan...mungkin jgk dapat yakinkan kita utk lebih positif mngharungi segala macam obstacles along the way..inshaaAllah..:))

ape2pun..sama2 kita doakan agar jodoh kita bersama pasangan masing2 kekal ke jannah..bhagia sepanjang perjalanan ke arah itu,amin...:))


okayla,olllsss...tak boleh nak lama2 hari ni...nak siap2 balik KL dh...
see u olllsss in KL:)))
till then,take care ye :))
Yours Truly

3 comments:

Gee GTG said...

salam k' imi.. semoga akk bahagia hingga ke syurga dengan yang tersayang..^^

Ummu Madihah said...

Salam QA,

Mak Aji dah melepasi 30 tahun kahwin, macam x percaya pulak, betapa cepatnya masa berlalu, tahu2 anak yg bongsu dah berjanggut dan cucu nak masuk 3. Nak kahwin agak mudahlah (walau banyak duit habis) tapi nak kekalkan rumahtangga yang harmoni is a totally different story!! Moga rumahtangga yang kita bina berkekalan hendaknya.

baby comel said...

moga semua rumah tangga yg dibina akan kekal. Amin..
Saya? ermm, dah xsuka nak fikir pasal kawin lagi dah. hehe, just follow the flow je