background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Friday, February 15, 2013

~:: ManDariN OranGes & CNY ::~



assalamualaikum,olllssss...


sob..sob..sob...nampak gayanya cuti pun dh nak habis..hari ni pun dah hari Jumaat ......
apepun,alhamdulillah dapat memenuhi cuti CNY ni dgn  a few fruitful agendas :))

haaa...cakap pasal CNY nikan..mesti u olllsss pun dah telan berduyun2 biji buah limau mandarinkan???ahahahha!! kerrlasssss tak I punya penjodoh bilangan,ngeheheh!!

alkisahnya...these few weeks mmg mencurah2la rezeki buah limau ni...tak cukup berkotak2 pemberian daripada parents...balik Lipis berkotak2 plak yg Abah dapat daripada contractors, suppliers,vendors etc etc etc...so we ollllsss kenala jgk bawak balik ke KL...bolehla bhagi2 ngan jiran2 tetangga :))
pic above tu stock yg still ada kt rumah skg :))

mmgla sangat sinonym kan buah limau ni ngan CNY...kata my chineses friends...buah limau ni lambang murah rezeki :))

yg pastinya mmg banyak khasiat buah limau ni...buah limau ni antra my febeter fruit and it is most awaited la evrytime nk celebrate Chinese New Yearkn...saya suka sangat tu sbb tak masam,ehheh!!klau trkena yg masam tu mintak mahapla..mmg saya takkn makan :((

btw,..inila serba sedikit khasiatnya....




Kandungan Vitamin C yg tinggi dikatakan mampu melindungi tubuh dari serangan kanser, merangsang pengaliran darah dan mempercepatkan kesembuhan luka dalaman dan luaran. Nilai kalsium yg tinggi pula menguatkan gigi dan amat mujarab meningkatkan ketahan badan terutama tulang dari ancaman penyakit pereputan gigi dan osteoporosis. Vitamin B nya pula merupakan sumber utama mencegah kecacatan bayi dalam kandungan dan melawan penyakit jantung. Serat tinggi yg larut dlm air dinamakan pektin telah dibuktikan mampu menahan rasa lapar disamping dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah maka sering menjadi pilihan bagi produk pelangsingan badan. Antioksida dapat melindungi kulit dari bahan radikal bebas justeru melambatkan proses penuaan. Jus limau mandarin dikatakan mampu mengubat asma, tuberkulosis, demam, penyakit bronkitis dengan merangsang saline dalam paru2 untuk melegakan dan mengeluarkan kahak berlebihan dan melindungi paru2 dari dijangkiti virus semula. Mujarab mengatasi masalah penghadaman terutama sembelit dan kronik dispepsia.




okayla,ollsss...
saya nak keluar deliver my tuppies jap...
sesapa teringin nak makan limau ni..jemputla datang ke Subang :))


till we meet again,ye...
take care olllsss...

6 comments:

IntaNBerliaN said...

byk betoi khasiat dia yer.. selama ni duk ingat ada vit c je.. hihii

IntaNBerliaN said...

byk betoi khasiat dia yer.. selama ni duk ingat ada vit c je.. hihii

Ratu Hatiku said...

Memang sedap tp kalau mkn terlebih mulalah sakit tekak :D

Mrs Lurve said...

sy pulak rasanya tahun nie plg sikit dpt buah limau..

aizu's life said...

kak imi, nk limau skotak.. pelissss.. ekekeke

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.immi..
hihi...
mmg kurlass... cma mkn sampai sakit2 tekak..huhuh