background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Sunday, December 16, 2012

~:: ShOppInG SpREe @ DuTy FrEe ZonE, PeNgKaLan KubOr ::~


assalamualaikum,olllsss....
hari2 terakhir dlm cuti sekolah ni betul2 buat saya tak menang kaki & tngan.ahahah!!
pagi2 tadi ada program skit ngan my tuppy friends kt Sinar Farhana..habis je dlm pukul 1 gitu,balik rumah fetch semua aorang,,then keluar to a place for SHOPPING,ahahah!!!
itu kita cerita nantula,eh :)

ini nak sambung cerita holiday kt Kelantan last week :)
dalam previous entry kan ada saya cerita we ollsss pegi Tanah Merah pang sesampainya kt kampungkn?
so,kt atas tu actually gambor Eechaa yg kehepian dah dapat new toys lagi ..
we were on our way back to Machang masa tu :)


okay,nak cerita on the 2nd day kt kg..ape we ollsss buat :)

pagi2 nya brekfes laksam, nasi ngan lauk yg special dlm gambor kt bwh ni..mmg Ma's signaturela :)
mmg dari mula2 jd menantu Ma pun, inila antara makanan yg selalu Ma masakkan everytime we olllsss balik kg..provided time tu she's not busyla :)
klau laksam plak mmg Ma buat hampir tiap hari utk hntar ke kedai...so Ma akan simpankan skit selalunya..tambah2 plak Ma mmg taudari dulu pun Eechaa suka sangat laksam Ma :)
Eechaa n Que mmg suka laksam , tak kisahla Tok Mi @ Tok Ma yg buat :)
ayam percik Ma :)


dari sebelum balik lg,mr papapapito dh bgtau nk bwk we olllsss ke rantau panjang atau pengkalan kubor :)
tambah2 plak mmg balik kali ni,tak sempat nk beli ape2 sangat untuk bawak balik &  bg pada adik2 Ma & Abah ..
yg ada oun cuma yg ni je yg sempat bawak balik that day ....

so,dh discuss ngan Abah & Ma..they both pun terima ajakan,nak ikut pegi :D
we chose to go to Pengkalan Kubor sbb Abah kta Rantau Panjang trlampau ramai orang...

so,lepas brekfes we olllsss gerak ke sana...tak jauh pun dari my in law's :)

sampai je Abah ajak minum dulu :)

ini antara kueh yg a few pcs jgk saya ngan our 2 lil fairies makan :)
sedap,mcm pulut panggang tapi kt dalam ada pisang :)


gelagat we olllsss sambil2 shopping kt sana :)


dah settle beli & belah..Ma tetiba bg idea bernas...
ajak we olllsss berpiknik kt nearby beach...Pantai Seri Tujuh :)
we ollsss ape lagi...setujula..tambah2 plak saya yg suuuuukkkkaaaaaa beach!!!

tak semena saya dapat tahu satu lg kecintaan Ma..Ma juga sgt sukakan pantai :)
Cayala,Ma...kita serupa......ahahah!!!

sempat singgah medan seleranya skejap..beli sikit food utk alas perut :)
kira belanja they olllsss minum petang sambil menghirup sea breeze yg sgt segar tu :D

and trkenang2 jgk memory saya pernah ke sini ngan members of prefectorial board kt SMSTMFP dulu...
berbaque we olllsss kt cni...
arggghhhh...rindunya those daysssss :)


sbelum gerak balik Machang,singgah solat dulu kt nearby surau...
berbisik2 plak we ollss kt dlm surau coz trkejut ngan air pai kt surau tu..
rasanya MASIN,eheheh!!!
agaknya dorang guna sumber air bwh tanah :)
kt tepi surau tu plak ada makcik jual makanan laut feberet Ma..
trsenyum2 Ma bila nmpak saya belikan for her..coz ktanya Abah selalunya malas nak layan belikan makanan tu for her,eheheh!!!


dah gerak balik Abah singgah ke Wat Pothvihan kt Tumpat...
cerrr u ollllsss tgk patung buddha ni...
the BIGGEST ever in Asia Tenggara,tau :)

we ollsss ambik gambar dr dlm kete je coz Que dah tido time ni...
seronok melayan Ma & Abah brcerita pasal pautng2 Buddha kt Kelantan.. :)
ada jgk 1,2 yg sy mmg dh pernah tgk time sekolah dlu :)



antara hasil tangkapan dari Pengkalan Kubor,...untuk ourselves tak byk sangat yg di rembat..coz nantikan balik ngan public transport jgk..malas nk carry bags berat2..
belikan barang2 utk Ma & Abah je ...
seronok dapat bawak they olllsss berjalan & bershopping..yg paling seronok bila dengar Ma tak henti2 ckp seronok.dapat jgk beliau sampai ke sna..1st time katanya :)
seronok jgk rasanya dapat belikan brg yg dipilih sendiri oleh Ma..
jadinya dapatla we olllssss belikan beliau brg2 yg she likes and she wants :)

 ini TOTO NARITA yg selalu hunted by people yg pegi shop kt tmpat2 mcm nikn ?
but we didn't buy this for us or for Ma tapi kiriman SIL..katanya nak ganti TOTO abgnya ...

pengkalan kubor ni ala2 Langkawi sbnrnya..cuma kecikla tmpatnya..pinggan mangkuk pn ada byk kt cni tp hrga di Langkawi murah sikitla ..
we ollsss tak beli pinggan mgkuk pun..sy masih ada 2 sets yg xberusik kt rumah Umi,ehehe!!
pernah jgk belikan Ma 1 set dlu masa we olllsss knon2 brhoneymoon kt Langkawi ..pun Ma simpan dlm almari,eheheh!!sayang agaknya :)


 Abah tgh busy pasangkan penyidai baju yg was bought kt sna :)


Eechaa yg seronok di layan Tok Abah ..rajin Tok Abah melayan Eechaa and blocks toynya :)



 sebelah malamnya...mr papapapito ajak keluar beli food..nak belanja adik2 plak makan..niat asalnya nak makan kt luar..tapi Ma kata lagi rilex klau makan kt rumah :)
saya pun ngikut buntut mr papapapito keluar beli food...Pok MIn yg drove us to the places mlm tu,eheheh!!!

 mula2 pegi beli nasi lemak burung puyuh :)

 beli satay jgk:)


and last but not least..my feberet... Ma's feberet jgk..roti tempayan:)

perhatikan the way dorg eja,ahahahh!!
ROTI TEMPAYAE :) 

then sampai rumah...makan ramai2 meriah2 sambil tgk Majalah 3..liputan pasal AES CAMERA,ngeheheh!!!

okayla,olllssss...
kita stop kt cni dlu,ye...
nak bawak Umi & our 2 lil fairies sambung shopping kt Pasar Karat plak ni:)
klau last week blnja in laws shopping..this week turn Umila plak :)
blm puas brbelanja utk Umi smalam..kita continue lg skit hari ni,eheheh!!!

okay,ollssss...
take care ye :)













7 comments:

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..
wahh..byknye sshopinng
Kelantan mmg meriah dgn makan yg sedap.. roti tempayan tu amende kak?
Sejenis roti gak ke..

Sedih..x pernah lg sampai Kelantan… hhhuhuhuhu…

Bestkan..bila org2 yg kita syg happy mesti kita turut happy..bahagiakanlah ibubapa selagi mereka masih ada.. :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

sedapnye ayam percik tu,,

hehehe syoknye jalan2, shopiing mcmni,,nak2 bsama keluarga tercinta,,memang happening sgt2lah

Si Matatajam said...

Wah bizi betul yek...lama dah x makan pulut panggang..

Cho Zila said...

pulut dakaptu memang kegemaran akak kalau gi kelantan.. kawan akak kat kelantantu dah tau, mesti carikan untuk akak..
kalau gi kelantan akak memang suka makanan dialer.. dapat lak kawan yang memang bab makanni memang terer.. puas hati kalau gi..
roti tempayan jadi lagutu yerk.. okler tapi akak paham masa tengok gambartu...

Ira said...

bestnye shopping...
pulut panggang tu nmpk sedap, bestnya kalau dpt rasa.. hehe..
seronok kan kalau dpt belanja mak ayah.. semoga bertambah murah rezeki akak n suami.. :)
ira x penah lg g kelantan.. teringin gak nk ke sana..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kelantan best kan...wani pergi 3tahun lepas mmg giler sopink gak haha

Kesuma Angsana said...

wah mmg best ni