background

~:: JoM SaMa2 KiTa ::~

~Jom KLiK Cni ~

Tuesday, July 30, 2013

~:: ALL MOtHeRs OuT TheRE..PLEasE DoNt LeAvE YouR ChILD aLonE::~


assalamualaikum.ooolllssss....

Salam 21 Ramadhan....tsktsktsk...semakin Ramadhan mnhampiri penghujungnya :(((
bakal ketemukah lagi kita dgn Ramadhan tahun depan..wallahualam....


hari ni just naK  sentuh sikit je pasal kisah yg hangat jadi isu dikalangan kita semua last week actually...rasanya u olllsss pun tahu cerita seorang ibu yg juga seorang guru trlupa tentang anak kecilnya & trtinggal anaknya itu dalam kereta lebih 5 jam sehingga membawa ajal kepada anak kecik itu...



dalam byk2 pendapat masyarakat tak kurang ramainya yg menuding jari ke arah sang ibu atas kecuaian & kelalaiannya...


sungguh secara peribadi..kejadian ini trlampau menyayat hati & setiap kali sy teringat tentangnya..hati saya trasa seolah disiat2................................................


pedih mngenangkan detik2 akhir si anak kecil menemui ajal..tp sungguh sy percaya Allah lebih tahu segalanya...


sejujurnya saya tak pernah sesekali menyalahkan sang ibu,...mana mungkin seorang ibu mahukan  kejadian sebegini berlaku......
hanya Allah yg lebih tahu hikmah disebalik kejadian yg tak mungkin dpt kita hati manusia yg lemah redhai......

dan kebetulan mlm kelmarin waktu dodoikan Que Faiz yg trpksa tido tnpa kakak n mr papapapito yg ke rumah SIL di putrajaya..mnghantar tuppies..sy trperasankan above video kt FB wall...

maaf ckp ...wlaupun video ini cumala rakaman semula tp dlm kes ni sgtla waras jika si ibu dipersalahkan....kesnya tak sama dengan kes yg recently happened in USJ 4 tu.



ape2pun, cuma satu doa saya semoga kejadian ini takkan mungkin berulang kali...semoga dapat kita semua mngambil pengajaran...inshaaAllah...


and ada sesuatu yg ingin saya suarakan sbenarnya...

pernah tak pihak2 yg brkenaan trpikir..kenapa agaknya kes trtinggal anak ni kebanyakan  berlaku di kalangan guru......

cuba gunakan akal yg waras...apekah yg tak kena dgn hidup guru2 di Malaysia skrg....

pikirla & nilaikanla dgn mata hati & minda2 yg bijaksana....


ini sajala bebelan sy buat hari ni u ollllsss...

till we meet again,take care :))


Yours Truly

8 comments:

wawa syaida said...

ada terbaca jugak kes ni....sedih dan kesian kat ibu dan anak...tambah-tambah bulan puasa ni...tak tau la macam mana si ibu nak sambut raya ni...klu hati tak kuat dan tabah, macam-macam boleh jadi kat si ibu :(

dak-eiza said...

mmg sedih kisah tu
taim bace tros tingat kt anak sendiri
moga Allah x lupakan kite smpi cenggitu
kite pon x salah kan ibu tu, apa yg berlaku sudah allah tentukan.
sudah2 la mengutuk dia. semoga dia teros tabah

Khai♥Rin : anies said...

takziah utk keluarga mangsa..

apa yg sy tgk, kebanyakan yg komen tu golongan yg belum kawen or yg x de ank. mereka x rs mcm mn perasaan seorang ibu bla kehilangan ank. yg mereka tahu nk hentam je..

p/s akk da check emel ke blom??

::NureeN:: said...

kita sama.. bila terkenang cita tu,mmg rasa sedih sgt, rasa hati ni disiat2..
mana mungkin seorg ibu kan...
ituew la..
nureen klau masuk ja dlm keta yg tgh parking plak kat tmpt pns, msk dlm keta rasa bahangnyerr, nureen terbayangkan arwah budak tu.. mcm mana dia rasa masa dlm keta.. huhuu... sedih sgt...
nureen ada memb cikgu, dia ckp, bebanan cikgu skrg ni x seperti cikgu2 dlu..
mcm2 nak kena buat, semua utk mendidik anak2 bangsa...

Ira said...

betul tu kak..
kene kaji balik, kenapa jd kes2 gini..
mana ada ibu yg nk seksa anaknya.. ibu yg ada mslh mental je sanggup buat mcm tu..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Immi..

huhu.. baca kisah tu mmg menyayat hati..tp tgk video rakaman semula tu mmg salah ibu sendiri.dia sengaja tinggal anak..
ada perbezaan diantara sengaja dan tidak sengaja..

cma agak blurr.. hmm..agaknya mmg kena kaji dulu ni..

Cho Zila said...

salam.. akak juga tak setuju ibu itu dipersalahkan.. tak mungkin kita nak tinggalkan buah hati kita di dalamtu.. memang terlupa pada pendapat akak...
kitapun ada terlupakan tapi Allah tidak ujikan kita macam ibu itu.. Allah tidak berikan ujian seberat itu.. tapi kita ada sekali2 terlupakan...

eyeyou said...

setiap yg berlaku ada hikmahnya..kita jadikan pengajaran utk diri sendiri n semua.....